De ikigai-methode: ontdek je passie voor de toekomst

De ikigai-methode: ontdek je passie voor de toekomst

05/09/2018

Ikigai is het Japanse geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. De sleutel? Een raison d’être hebben, iets wat de moeite waard is om voor te leven. Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai (of zelfs meerdere), ook al weten we dat nog niet. Met de ikigai-methode zoek je een balans tussen verleden, heden en toekomst om zo je doelen te bereiken. In dit artikel ontdek je je passie voor de toekomst.

Onmogelijke doelen en stapsgewijze verandering

Noteer zonder terughoudendheid de doelen die je onmogelijk acht. Wil je naar Alaska om het noorderlicht te zien? Noteer het! Wil je je eigen helikopter besturen? Noteer het! Schrijf vervolgens tien initiatieven op om deze doelen stapsgewijs waar te maken. Noteer wat je gaat doen, hoe je het gaat doen en wanneer je het gaat doen.

 

Gymnastiek voor de toekomst

Maak een lijst van onmogelijke dingen die dat niet bleken te zijn. Zo ontdoe je je van remmingen en vooroordelen. Voorbeelden kunnen zijn: in het buitenland wonen als je dat wel gedaan hebt, je studies afronden, een bepaalde hobby leren, …

 

Ontdek wat je leuk vindt

Als je niet onmiddellijk weet wat je leuk vindt, kun je beginnen met wat je niet leuk vindt. Maak een lijst van dingen die je niet leuk vindt in het dagelijks leven en noteer vervolgens alles wat je graag doet (of hebt gedaan). Bepaal de gemeenschappelijk noemer van alles wat je graag doet. Zijn er dingen die je leuk vindt maar niet meer doet? Maak dan een stappenplan om opnieuw met die activiteit te beginnen. Stel jezelf tenslotte de vraag wat je altijd al graag hebt willen doen maar tot nu toe niet hebt gedurfd.

 

In dit artikel leer je uit de lessen van het verleden.

In dit artikel leer je gelukkig zijn met het heden.