De ikigai-methode: leer lessen uit het verleden

De ikigai-methode: leer lessen uit het verleden

23/06/2018

Ikigai is het Japanse geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. De sleutel? Een raison d’être hebben, iets wat de moeite waard is om voor te leven. Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai (of zelfs meerdere), ook al weten we dat nog niet. Met de ikigai-methode zoek je een balans tussen verleden, heden en toekomst om zo je doelen te bereiken. In dit artikel leer je uit de lessen van het verleden.

Maak het kind in jezelf wakker

Noteer drie dromen uit je kindertijd die je nog niet hebt verwezenlijkt. Noteer vervolgens drie concrete dingen die je kunt doen zodat elk ervan gestalte krijgt.

 

Persoonlijke archeologie

Bekijk oude foto’s, vakantiesouvenirs of dagboeken (of doe gewoon je ogen dicht en blik terug). Wat waren the greatest hits van je leven en wanneer voelde je je gelukkig en geslaagd? Bedenk met welk project je deze gewaarwording nu bij jezelf zou kunnen opwekken.

 

Verbind de punten

Om een beter zicht te krijgen in je traject tot nu toe en dat wat je voor ogen hebt, begin je met de volgende vragen te beantwoorden: “Wat is de afgelopen vijf jaar de belangrijkste gebeurtenis in je leven geweest? Wat is er daarvoor gebeurd? Wat is er daarna gebeurd?”

Onderzoek vervolgens hoe je op dit moment bezig bent nieuwe punten te creëren: “Waar besteed je nu de meeste tijd aan? Weet je welke vruchten je daar in de toekomst van zult plukken? Is er iets wat je al heel lang wilt doen maar niet durft?”