De ikigai-methode: leer gelukkig zijn in het heden

De ikigai-methode: leer gelukkig zijn in het heden

24/07/2018

Ikigai is het Japanse geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. De sleutel? Een raison d’être hebben, iets wat de moeite waard is om voor te leven. Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai (of zelfs meerdere), ook al weten we dat nog niet. Met de ikigai-methode zoek je een balans tussen verleden, heden en toekomst om zo je doelen te bereiken. In dit artikel leer je gelukkig zijn met het heden.

Aanwezig zijn bij wat je doet

Mindfulness sluit hier dicht bij aan: aanwezig zijn in het moment, ons lichaam en ons bewustzijn voelen bij alles wat we doen. Een paar ideeën:

  • Als je gaat eten, leg je telefoon dan weg en kijk er pas weer op als je klaar bent. Al helemaal als je samen met anderen eet want zij verdienen het dat je hun je volle aandacht schenkt.
  • Als je gaat wandelen, geniet er dan van alsof die wandeling het allerbelangrijkste ter wereld is.
  • Als je gaat douchen, beeld je dan in dat het de laatste douche is die je in je leven kunt nemen. Waardeer elke seconde dat het warme water over je lichaam stroomt.

 

Gymnastiek voor het heden

Met deze vier oefeningen train je mindfulness:

  • Ga zo roerloos mogelijk zitten of staan en word je bewust van elk deel van je lichaam.
  • Denk aan vijf sensaties die je waarneemt, hier en nu, met elke van je vijf zintuigen.
  • Doe de dingen zo langzaamaan mogelijk. Neem bijvoorbeeld als je gaat eten de tijd om goed te kauwen, de smaken te proeven en van de geur te genieten.
  • Roep jezelf terug als je beseft dat je negatieve gedachten hebt, je ergens zorgen over maakt of dat je aandacht wordt afgeleid.

Benieuwd naar boeken over Ikigai? Je vindt er hier.