Vind jouw plek binnen je familie

Vind jouw plek binnen je familie

25/09/2019

Je kan ze niet kiezen: je allernaaste familieleden. Ze zijn er en je hebt er mee te leven. Vaak is dat ronduit héérlijk, af en toe (laat ons eerlijk wezen) is het flink balen.

Je familie is een fontein

Els van Steijn is familiesystemen-expert. Zij doorgrondde de constante dynamieken die zich binnen een familie herhalen. Ze stelt dat elke moeilijkheid die jij niet oplost doorvloeit naar een ander in je familie. Zoals het water in een fontein dus.

Je hebt je eigen plek in de fontein

Jouw plek in dit systeem vind je door je familie voor te stellen als een fontein. Boven je staan je grootouders, met onder hen je ouders. Jij staat op dezelfde plaats als je zussen, broers, halfzussen, verzwegen broers,... Onder jou komen je kinderen en daaronder je kleinkinderen. Jouw plek is jouw plek. Je hoeft er niet voor te vechten.

Zo geef je waarde aan jouw plek

De juiste plek toekennen aan anderen is belangrijk om zo waarde toe te brengen aan jouw plaatsje. Als je van bepaalde personen enkel het goede ziet, dan kan je die niet de juiste plek geven. Enkel de negatieve kanten zien van iemand in je familie is even nefast. Het totaalbeeld van positieve én negatieve kenmerken samen, plaatsen die ene persoon op de juiste hoogte in jouw fontein.

Sta je wel op de juiste plek?

Vaak sta je niet op die plek die eigenlijk aan jou toebehoort. Heb je te veel verantwoordelijkheid opgenomen binnen de familie? Of heb je altijd moeten zorgen voor je moeder? Dan kan het dat je een plek omhoog bent geschoven. En dat verandert de dynamiek. In plaats van te ontvangen, heb je heel veel moeten geven. Je eigen comfortabel plekje is, dat had je al door, belangrijk. Om de dynamiek van schenken en ontvangen in evenwicht te brengen.

En, je had het ook al begrepen: als jij je besognes niet aanpakt, vloeien die door naar anderen in de fontein.

‘Pain travels through families until someone is ready to feel it.’

Lees nog meer over deze dyamieken in Holistic - handboek voor soul, body & mind.