Waarom bosbaden bijzonder helend werkt

Waarom bosbaden bijzonder helend werkt

19/07/2018

De natuur was 7 miljoen jaar onze habitat. Slecht 99,99% van de tijd die we als mens bestaan, leven we in een stedelijke omgeving. En daar zijn onze genen nog niet aan aangepast. Het klinkt logisch, als we het zo bekijken.

In een stress-situatie reageert ons lichaam nog steeds met de primitieve vecht- of vluchtimpuls. Juist: die van de oermens. Het adrenaline-hormoon geeft ons lichaam een extra versnelling. In onze samenleving ligt de kans op een ontmoeting met een mamoet vrij laag. Lange files, mensenmassa’s die ons meestuwen, veeleisende bazen en constante technostress zijn de nieuwe gevaren die onze vlucht- of vechtmodus aanknippen. Dag in, dag uit. Met overprikkeling tot gevolg.

Ons zenuwstelsel roept om rust en herstel. Voor een onontbeerlijke balans.

Japanner Miyazaki stelde - samen met collega-wetenschappers - vast dat ons lichaam het bos nog steeds als zijn natuurlijke omgeving beschouwt. Tussen de bomen reageert ons immuunsysteem, werkt ons zenuwstelsel optimaler en daalt de bloeddruk. Al na 15 minuten.

Last van stress? Of gewoon nood om even te herademen? Ga bosbaden. Of trek naar het park als dat nu beter past. En geniet van het groen.

 

Meer in Shinrin Yoku, de Japanse kunst van het bosbaden. Met prachtige illustraties.