Bosbaden in de herfst? Doen!

Bosbaden in de herfst? Doen!

09/11/2019

De prachtigste kleuren ontwaar je nu in de natuur. Heb je een bos in de buurt? Trek daar nu zeker eens heen. En maak ineens van je boswandeling een deugddoend bosbad.

Het verschil tussen een boswandeling en een bosbad

Wandelen is, tja, wandelen. Heel leuk en gezond, en je kijkt wel wat rond en met wat geluk zie je een rondhuppende bosmuis, merk je die prachtige winterbloeier op en glimlach je om die gekke paddenstoel. Al is de kans net iets kleiner dat je dit allemaal opmerkt als je in groep door de bossen struint.

Een bosbad ervaar je liefst individueel. Of met iemand die net als jij de tijd kan nemen om te ervaren. Want dat is bosbaden: je dompelen in de sfeer van het bos en die ten volle ervaren. Iedereen heeft hiervoor een eigen aanpak, een eigen ervaring, een eigen graad aan intensiteit. De één wandelt graag op z’n eentje door de brede lanen, de ander gaat graag op een stronk zitten of wie weet lig jij graag in de knisperende herfstbladeren.

Bosbaden doe je met je zintuigen

De wind die zacht ruist, de prachtige rode gloed van de esdoorn die je verstomd doet staan, de kastanje die je, net als vorig jaar, weer verrast door zijn bittere smaak, het hars van de dennennaalden dat zo vervelend kleeft en de subtiele geur van de rottende bladeren: je zintuiglijke ervaringen bepalen de waarde van het bosbad.

Bosbad-oefening om volledig tot rust te komen

Kies een kalm plekje in het bos. Ga zitten tegen een boomstam of ga rustig liggen. Zorg dat het voor jezelf fijn aanvoelt. Sluit je ogen en luister. Voel je de ruisende wind en de krakende takken van de oude bomen? Misschien zijn die wel al honderd jaar oud! Hoor je vogels zingen? Luister naar je eigen ademhaling.

Wedden dat je je stukken rustiger voelt dan daarnet? En, hoe vaker je deze oefening doet, hoe beter je er in slaagt te ontdekken en te genieten.

Wij probeerden deze oefening en... het werkt! Nog meer over bosbaden én ervaringsoefeningen vind je in 'Het Zakboek voor het bosbaden'.