Blaas de grijze gedachten uit je hoofd.

Blaas de grijze gedachten uit je hoofd.

16/11/2019

Duistere dagen brengen niet alleen gezelligheid. Af en toe kruipt het gebrek aan licht in je hoofd en steken donkere gedachten de kop op.

Bankhangen kan héél ontspannend zijn. Er is dan ook niks mis mee. Toch, als je langer echt liever de hele tijd binnen in je zetel blijft en door iedereen met rust wil gelaten worden, kunnen negatieve gedachten de overhand nemen. En heel misschien is een depressie niet veraf.

Claudia van Avermaet vergelijkt in 'Repower' een depressie met een telefoontje van je ziel. Om je te zeggen dat je hart op slot zit. En dat vinden we bijzonder treffend verwoord. Want met je hart op slot, verwerk je geen pijn of verdriet. Alleen als je de telefoon durft te beluisteren, kan je de grijze gedachten uit je hoofd wegblazen.

Claudia verwijst naar een verhaal uit het boek ‘The diamond Cutter’. Een leraar had twee kommen gevuld met steentjes. Het ene met witte, het andere met zwarte. Telkens een leerling een donkere gedachte had, werden de leerlingen gevraagd een zwarte steen te nemen. Bij een positieve gedachte werd een witte steen op de bank geplaatst. Op die manier kon er een balans opgemaakt worden van de positieve en de negatieve gedachten.

Die oefening kan je perfect zelf doen. Gebruik ook steentjes of zet streepjes in 2 kolommen. Merk je dat je neigt naar meer grijze gevoelens? Beeld je in dat je ze inpakt of dat je ze in een ballonnetje plaatst. En blaas ze dan één voor één uit je hoofd. Probeer ‘ns, het werkt echt.

Nog een tip: ga wandelen aan zee. En laat de zeewind het werk doen