Samen 100 worden: 10 tips

Samen 100 worden: 10 tips

22/05/2019

Een gezonde balans vinden tussen verbondenheid en loslaten is dé essentie voor een lange en gelukkige relatie. Deze tips leiden je op weg.

1. Maak liefde een prioriteit

En de meest waardevolle liefdesrelatie die je hebt, aldus Evelyn van Hasselt en Karlijn Visser in het Holistik handboek, is die met jezelf. Je leven wordt zoveel lichter als je stopt met de perfectie na te streven. Jij bent NU zoals je bent echt wel de moeite waard.

2. Kies voor elkaar

Daar start je relatie mee, natuurlijk. Feit is dat deze keuze in elke relatie op de proef wordt gesteld. Kiezen voor elkaar in de moeilijkste situaties toont hoe krachtig liefde is.

3. Creëer een veilige haven

Onderzoek wijst uit dat samen 100 worden vooral nood heeft aan een veilige thuishaven. Van waaruit je de wereld kan veroveren. Hoe veiliger de haven, hoe beter je je persoonlijke levensdoelen kan najagen. Het gevoel dat je bij elk avontuur veilig terug kan komen, sterkt jullie relatie.

4. Werk aan wederkerigheid

Ken je het spreekwoord: ‘Daar alleen kan liefde groeien, daar alleen is ‘t leven goed, waar men stil en ongedwongen alles voor elkander doet.’? Need we say more?

5. Verzamel mooie momenten

Creëer mooie momenten. Ze komen niet altijd zomaar aanwaaien. Dat het belangrijk is blijkt weeral uit wetenschappelijk onderzoek. Beleef je 5 x meer mooie moment samen dan moeizame? De kans is hoog dat je samen 100 wordt.

6. Blijf nieuwsgierig

Echte, oprechte interesse vergroot de intimiteit binnen een koppel. Mis je interesse van je partner uit? Kaart het duidelijk én op een liefdevolle wijze aan.

7. Leef je in

Een moeilijke. Want hoe in godsnaam weet je nu wat een ander voelt? Vragen helpt. En vooral je eigen emoties niet als referentiekader gebruiken. Want de ander, die is… anders.

8. Zorg voor een dagelijks onderhoud

Kleine dingen werken langer dan één maal een groots gebaar. Zorg voor een volle tank, ga wandelen met de hond, laat je lief eens uitrusten en zorg voor ontbijt,... Kleine dingen die de band tussen 2 geliefden ijzersterk maken.

9. Investeer of ga weg

Wil ik dit nog wel? Deze vraag stelt zich zeker bij crisissen. Maar dan is het misschien al te laat. Stel je de vraag op regelmatige basis. Wil je verder investeren? Doe het dan ook actief.

10. Humor is belangrijk

Of eerder: van levensbelang. Neen, je hoeft niet elke dag schaterlachend van je stoel te tuimelen. Nu en dan helpt wel. En, ja, ook met zijn of haar flauwe grappen mag je blijven lachen.