5 stappen om ontstekingen minder kans te geven

5 stappen om ontstekingen minder kans te geven

04/12/2019

Wetenschapsjournaliste Maria Borelius voelde zich steeds minder fit, humeurig en tja, ouder. Ze onderzocht en vond hoe ‘ontstekingen’ minder kans te geven en goot dit in een makkelijk toe te passen vijfstappenplan: het GELUK-programma.

G= Geef je systeem een boost

Kies dagelijks voor ontstekingsremmende voeding. Natuurlijke, pure ingrediënten met polyfenolen, omega-3 en probiotica horen thuis in je keukenvoorraad.

E= Eet minder suiker

Te veel geraffineerde suiker en koolhydraten belasten het metabolisme. Ja, skip de koekjes en het snoep. En kies niet 3 maal daags voor koolhydraten. ‘s Morgens boterhammen, ‘s middags pasta en ‘s avonds aardappelen? Net iets te veel van het goede. Vul eens je bord met extra groenten. Even wennen, maar het is goed voor je lijf. En, neen, je hoeft echt je brood niet te schrappen. Kies voor lekker én gezond en geniet er dan heel erg hard van.

L = Lichaamsbeweging

Geef je lijf elke dag de beloning van het bewegen. Het is er eerlijk gezegd voor gemaakt, vraag maar na bij je arts of kinesist. Neem de trap in plaats van de lift, doe een blokje om tijdens je pauze of neem de fiets tot aan de winkel.

U = uitschakelen

Heb je er nog geen, dan is het echt tijd om er eentje bij jezelf te installeren (denkbeeldig natuurlijk): een pauzeknop. Schakel die mallemolen in je hoofd regelmatig uit. Je batterijen moeten echt eens rustig opladen. Neem een lekker geurig bad, droom weg bij een film, lees dat romantische boek en maak een puzzel. Of combineer met de 'L' van lichaamsbeweging en neem een bosbad.

K = Kijk uit naar verwondering.

Deze ‘K’ kon gerust een ‘O’ geweest zijn. De ‘O’ van ‘openstaan voor’. Stel jezelf open voor mooie gebeurtenissen, zie de rijkdom van kennismaking met anderen, neem mooie momenten waar. Je wordt er gelukkig én gezonder van.

Maria Borelius is wetenschapsjournaliste. Haar boek ‘De gezondheidsrevolutie’ is haar eigen persoonlijke zoektocht naar een gezonde, ontstekingsremmende levenshouding mét kennis van zaken. Ze sprak wereldwijd met wetenschappers en specialisten in gezondheid en veroudering.