Waarom stoppen met nieuws volgen heel slim kan zijn

Waarom stoppen met nieuws volgen heel slim kan zijn

07/02/2020

Geen mens die nog alle nieuws kan volgen. Kranten, radio en TV worden aangevuld met een overload aan informatie via Internet. Véél te veel. En dan heb je nog fake-news. Je zou voor minder beslissen het nieuws niet langer te volgen.

Filosoof Rolf Dobelli leeft zijn leven al jaren zonder de dagelijkse krant en het dagelijkse nieuwbulletin. Hij vindt dat al dat nieuws ons geen goed doet.

Dit doet nieuws met je

Van nieuws krimpt je verstand

Nieuws is nooit uitgebreid genoeg om een situatie echt helemaal aan het publiek te duiden. De meeste nieuwszender presenteren, aldus Rolf, snel verteerbare snacks. Die je geen zier verder helpen. Zelfs al volg je elk bericht over een bepaalde oorlog, dan nog krijg je geen duidelijk beeld over de onderliggende motieven. Je hebt dus het gevoel meer te weten, maar echt slimmer ben je niet geworden.

Nieuws maakt je lui

Ga eens zelf na: hoe vaak heb jij na het horen van het nieuws concreet actie ondernomen? Euhm, niet zo heel dikwijls, niet? Feit is dat je als luisteraar of lezer geen vat hebt over wat je gepresenteerd wordt. Of schoot jij in actie toen je las dat Brad Pitt terug vrijgezel was?

Nieuws wordt gemaakt door journalisten

Kranten moeten verkopen. Hoe dan ook. Dat is nu eenmaal een economische realiteit. En niet elke journalist, niet elke zender, niet elke krant legt zijn focus op kwaliteit. Of checkt zijn bronnen zoals het hoort. Als de krant maar verkocht wordt. Jawel, hoor, uitstekende nieuwsbronnen en voortreffelijke journalisten zijn er. Maar er zijn er minstens evenveel andere, aldus Rolf Dobelli.

Dit doet een nieuwsdieet met je

Je leest jezelf slim

Laat die snel verteerbare snacks achterwege en maak tijd voor echt goede boeken en lange artikelen. Je zal de mechanismen achter verschijnselen ontdekken en de wereld beter begrijpen

Je wordt actief

Op 99 procent van het nieuws heb jij totaal geen invloed. Die machteloosheid breidt zich uit naar de rest van je leven, zo blijkt. Doorbreek dat gevoel en wijd je leven aan wat wel in je macht ligt. De hondersnood in Nigeria kan jij niet oplossen. Voedelspakketten vullen voor de vierde wereld in je stad wel!

Je geeft kwaliteitsjournalistiek een kans

Hoe minder wij met z’n allen snacken van de nieuwssmurrie, hoe meer ruimte er zal komen voor diepgaande artikelen en goede boeken. De eersteklas journalisten krijgen meer kans en meer middelen. En dat komt jou alleen maar ten goede.

Wie is Rolf Dobelli?

Rolf Dobelli is filosoof, leest al jarenlang geen kranten meer en volgt het nieuws niet op de voet. Hij vindt dat je gelukkiger wordt, een helderder kijk krijgt en meer tijd overhoudt. 
Proberen? Lees 'Het nieuwsdieet' . Een echt boek. :-)