Waarom je ‘s morgens best even wacht om je mail te checken

Waarom je ‘s morgens best even wacht om je mail te checken

13/08/2018

Rust en slaap zijn belangrijk. Eigenlijk weten we dat best wel. En toch laten we ons meeslepen in de ratrace van deadlines, afspraken én voortdurend online zijn. En dat is niet slim.

Wat cijfertjes

Ons brein heeft een onvoorstelbare capaciteit. Maar liefst 160 miljard hersencellen zijn dagelijks voor elk van ons in de weer. Wil je een poging doen om je dit aantal voor te stellen? Wel, op onze aardbol lopen we rond met zo’n 7,5 miljard mensen …

Voor gegevensverwerking zijn de centrale hersencellen onderling verbonden met elkaar. 80 biljoen (!) verbindingen zorgen voor het databeheer in ons brein. Geen klein bier, niet?

Daar word je zo moe van

Eigenlijk hoef je niet eens wetenschapper te zijn om te beseffen dat al dat geknetter heel veel energie vergt. En dat dus voldoende rust én een deugddoende slaap onontbeerlijk zijn. Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig. In die tijd gaat ons brein aan het verwerken, archiveren en herstellen.

Kwik na het slapen

Idealiter plan je belangrijk en complex breinwerk ‘s ochtends. Dan is je lijf én je brein fris en kan je langer focussen. En.. je put optimaal alle info uit de data die je de dag vooraf door je hersenen stuurde.

Is dat gefikst? Open dan pas je mailbox. En maak een tijdbatch waarbinnen je online werkt. Eens dat achter de rug, gaat je mailbox dicht. Zodat je je kan concentreren op wat belangrijk is.

Want constant sociale media checken zorgt voor een overbelasting van je hersencellen.  Al zijn ze met heel erg veel, gun ze de broodnodige rust. Ze zullen je dankbaar zijn.

 

Meer over efficiënt werken in onze complexe, gedigitaliseerde samenwerking, lees je in het boek van neuropsychiater Theo Compernolle. ‘Zo haal je meer uit je brein’ is een fijn boekje. Letterlijk en figuurlijk.