Optimaliseer je energiebalans in 5 stappen

Optimaliseer je energiebalans in 5 stappen

22/07/2019

Leven in harmonie met jezelf én je omgeving is dé manier om meer balans te vinden. Je wordt er ook energieker door.

1. Voel compassie

Compassie kan je omschrijven als milde vriendelijkheid of mededogen. Het draagt bij aan de kwaliteit van je eigen leven én aan dat van anderen. Vergeet niet dat iedereen liefde nodig heeft én verdient. Vergeet jezelf niet. Maar evenmin die boze buurman.

2. Heb respect

Respect is afgeleid van re-spect. En dat kan je letterlijk vertalen als ‘opnieuw kijken’. Of beter kijken. Je zal zien dat je met een andere kijk op het universum meer respect zal krijgen. Zonder oordelen kijken, maakt je leven vrijer. Met een open hart, krijg je meer energie.

3. Wees eerlijk

Eerlijkheid brengt rust in je emoties. Zelfkennis en vertrouwen in jezelf zijn noodzakelijk om met een oprechte ingesteldheid door het leven te stappen. En stevig in je schoenen staan. Want dan kan je eerlijk je eigen ik op waarde schatten en laten schatten. Want jij bent zoals je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen voor die ander…

4. Sta moedig op

Bereid zijn om de confrontatie aan te gaan met intimidatie, onzekerheden, angst: het vergt moed. Maak jezelf niet kleiner dan je bent. En je besluit niet langer te klagen. Maar op te staan om verandering te brengen en om te ijveren waar jij in gelooft. Moedige voorbeelden? Ghandi en Mandela.

5. Leg discipline aan de dag

Standvastig datgene doen wat nodig is om een hoger doel te bereiken: dat vergt discipline. Sommigen ervaren discipline als negatief. En toch is discipline het begin van elke verandering. Of het nu gaat om een nieuw dieet, een betere job of net wat verder kunnen joggen.

Compassie, respect, eerlijkheid, moed en discipline zijn de vijf waarden van Chi Neng Qigong. De Chinese mystieke energieleer gaat uit van het ‘chi’. Een menselijke levensenergie die verbonden blijkt met de natuur en de omgeving.