Meer orde in je agenda? Probeer eens een bullet journal!

Meer orde in je agenda? Probeer eens een bullet journal!

16/03/2018

Op het werk heb je misschien een elektronische agenda en privé een papieren agenda. Sommige afspraken houd je bij in je gsm en andere schrijf je op de kalender die in je huis hangt. Je gebruikt daarnaast misschien nog een aantal apps om lijstjes bij te houden? Echt overzichtelijk is het uiteindelijk niet meer en zo verlies je wel eens iets uit het oog. Hopelijk niet iemands verjaardag?

Bullet journaling, uitgevonden door de New Yorkse designer Ryder Carroll, kan een oplossing bieden. Het is geen extra schrift naast de zovele andere, het vervangt ze allemaal (als je dat zou willen). In de eerste plaats is het een agenda waarin je je afspraken kunt bijhouden, maar het kan zoveel meer zijn.

Lijstjes

Je kiest natuurlijk zelf wat je in je bullet journal plaatst, maar hoe handig is het om een compleet overzicht te hebben op één enkele plaats? Zo kun je een maand-, week- en dagplanning maken, opschrijven wie wanneer jarig is, een dromendagboek bijhouden en een planning opstellen voor de huishoudelijke klusjes.

 

Of wat dacht je van een lijstje waarin staat wanneer je voor het laatst een back-up hebt gemaakt, de matras omgedraaid, de planten verpot of de tandenborstels vervangen? Hoeveel stappen heb je die dag gezet, hoeveel water heb je gedronken? Of een lijstje van films die je nog wilt bekijken en de boeken die je nog wilt lezen. Welke doelen wil je dit jaar halen? Of … Je hebt het al door, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Denken, plannen en ... loslaten

In een overzichtelijke bullet journal kruipt natuurlijk wat denkwerk, maar onthoud dat niets moet. Het is jouw bullet journal, dus die ziet eruit zoals jij dat wilt.

Door een bullet journal te maken (en dus bezig te zijn met pen, papier en kleuren) versterk je daarnaast je focus en kun je je concentreren op wat echt belangrijk voor je is. Eens je planning aangevuld is, heb je de rest van de week meer ruimte vrij in je hoofd die je kunt besteden aan de dingen die je belangrijk vindt.

 

Wil je zelf aan de slag? ‘Bullet journaling: zo doe je dat!’ helpt je op weg.