Laat jij je in de luren leggen door het oplichterssyndroom?

Laat jij je in de luren leggen door het oplichterssyndroom?

03/06/2019

Eva komt thuis na een drukke dag op kantoor. Ze behaalde haar target. Tocht zakt ze in haar stoel en denkt: ‘Ooit hebben ze me door.’ Ze lijdt aan het imposter syndrome.

Wordt Eva opgelicht?

Effectief! En dan nog door zichzelf. Personen die aan het oplichterssyndroom lijden, slagen er namelijk niet in hun successen aan zichzelf toe te schrijven. Neen, Eva denkt dat ze gewoon geluk had. En... wetenschappelijk onderzoek wees uit dat vooral succesvolle vrouwen er last van hebben.

Tijd voor een (verjaardags)cadeautje voor Eva

Toen Eva jarig was, kreeg ze van haar collega's een heel mooi geschenk. Een stijlvol naamplaatje. 'Lady boss', vermeldt het. Dat vond ze zo mooi. Stiekem heeft ze tranen gelaten terwijl ze haar teamleden één voor één heel hard knuffelde. En ze ontving het geschenk met heel haar hart.

Elke dag jarig

‘Zou het niet mooi zijn, als we ons elke dag een beetje jarig voelden?’ Dat vraagt Petra Van Dreumel zich af in haar doe-boek ‘Van dromen naar doen’. Een groot struikelblok in het verwezenlijken van je dromen kan zijn dat je het niet gelooft. Dat jij het kan. Of dat jij het verdient. Net zoals Eva… Weet je, je mag dromen. En erin geloven dat jij echt wel goed bent. Plus, je mag zonder twijfel trots zijn op wat je verwezenlijkt. 

‘Because you are worth it’