Doe de digital detox

Doe de digital detox

21/06/2018

Met deze simpele handelingen ervaar je instant meer rust en minder stress in ons digitaal tijdperk.

Florence Perès

Ting!

Of ze nu komen als het geluid van een hoge bel "ting", als een vibrato "bzzz bzzzz", als een steeds wijzigend tickerbar verschijnen of als een oplichtende kerstboom, alerts of meldingen maken ons rusteloos en fnuiken onze concentratie. Want zelfs als je niet gaat kijken - wat bijna onmogelijk is - wordt je brein weggezogen, ben je afgeleid en daalt je productiviteit dus drastisch. 

Maar daar blijft het niet bij. Elke prikkel die auditief of visueel onaangekondigd in ons veld van gewaarzijn komt zoals deze push berichten, alarmeren ons reptielbrein; het breingedeelte dat o.a. verantwoordelijk is voor ons overleven én onze stressreactie. Het brein denkt dus dat er mogelijks gevaar is en in de praktijk betekent dit een extra shot adrenaline bij elke notificatie. 

Gouden tip: meldingen uit!

Het uitzetten van meldingen op je smartphone is dus dé gouden tip voor iedereen die zich minder opgejaagd wil voelen en afleiding wil tegengaan. Je kan dit in de applicaties zelf doen en in je instellingen. Kies er zélf voor wanneer je je inbox of andere berichten wilt checken.

Vind je het wel waardevol om notificaties te krijgen? Ben je bang iets te missen? Maar vind je dat je er te veel krijgt? Kies er dan voor om meldingen toe te laten van mensen en niet van machines. Dit betekent concreet dat je SMS, WhatsApp en eventueel e-mail nog kan toelaten via notificaties, maar alle meldingen uitschakelt die automatisch gegenereerd worden door applicaties. Laat je dus niet onnodig afleiden of opjagen door een binnenkomend bericht dat zegt dat er een software update is voor een app die je nauwelijks gebruikt. Ook de melding dat iemand op LinkedIn verjaart en notificaties van likes op jouw Facebookbericht zijn extra ballast die te vermijden zijn.

Slimme notificaties voor meer rust

Of ga nog fijnmaziger te werk: laat enkel nog notificaties toe van bepaalde mensen, zodat je niet om de haverklap een melding krijgt van de WhatsApp ouder-groep rond het afspreken wie er zal rijden voor de kinderen.... Probeer het eens en ervaar instant meer rust en minder stress!