De formule voor succes? Sleutel aan jezelf.

De formule voor succes? Sleutel aan jezelf.

11/09/2018

Klinkt de titel je logisch in de oren? Ja, he? Maar pak je het wel op de juiste manier aan? Bijna altijd wordt er gefocust op het worden van wat we niet zijn. En niet op wat je van nature kan. En net daar ligt de sleutel tot succes.

Verleg de focus.

Eigenlijk wordt van kleins af de focus gelegd op wat je niet kan. Wetenschappelijk onderzoek wijst ook uit dat ouders dat heel belangrijk vinden.

Kan je niet zo goed rekenen? Je krijgt extra uurtjes getallenleer. Lezen gaat moeilijk? Je krijgt een extra boek in je boekentas mee.

NIks mis mee, natuurlijk. Maar het vreemde is dat datzelfde onderzoek aantoont dat ouders veel minder belang hechten aan het beter worden van de sterke punten van hun kind. Uitmunten in één van de vaardigheden? Daar wordt veel minder aandacht aan besteed.

Van ‘Je kan alles worden wat je wil’ naar ‘Je kan niet alles worden, maar wel de beste versie van jezelf’

Noteer alvast dé formule voor succes:
talent x investering = sterke punten.

Met andere woorden, tijd en moeite steken in het verder ontwikkelen van wat je van nature goed kan. En voor ieder van ons is dat dus iets anders.

Heel vaak investeren we ook tijdens onze carrière veel tijd, moeite en geld in verbeteren van wat we niet goed kunnen. En komen we terecht in een jobfunctie die hier uit voortvloeit.

Resultaat? Je voelt je van nature minder betrokken bij je job. En je talenten worden vaak niet echt benut.

Blik even terug op zoek naar je talenten.

Uit onderzoek blijkt dat karaktertrekken vastgesteld bij een 26-jarige opmerkelijk veel overeenkomsten toont met de karaktertrekken van diezelfde persoon op 3-jarige leeftijd.

Een terugblik naar jij als kind zal je dus al veel leren. Maak een lijstje.

Train, oefen en vergaar kennis: van talent naar sterk punt.

Met jouw lijstje als worktool sta je al iets verder. Maar nu begint het echte werk. Talent ombouwen tot een sterk punt om succes te hebben vergt oefening.

Net als wanneer je geboren bent met een krachtige biceps. Slechts training zal je laten excelleren. Succes!

 

‘De meeste mensen denken te weten waar ze goed in zijn. Meestal hebben ze het mis. En toch kan een persoon alleen presteren vanuit zijn sterke punten’ (Peter Drucker)

Heb je nood aan een heel duidelijke richtlijn om jouw talenten op te zoeken? ‘Ontdek je sterke punten’ is een praktische leidraad. Mét persoonlijke online tool én tips voor jobfuncties die bij jouw talenten passen.

Succes!