5 gedragstips voor een mooiere carrière

5 gedragstips voor een mooiere carrière

02/09/2019

Soms voel je dat je carrière net iets beter kan. Begin dan niet te twijfelen. No way! Deze tips brengen je misschien wel wat je zoekt.

1. Blijf trouw aan je vrouw-zijn.

En daarmee bedoelen we niet dat je vlechtjes in je haar legt en tijdens de eerstvolgende vergadering begint te huilen. (Dat mag alleen als het van het lachen komt). Trap er vooral niet in dat je je moet gedragen als de mannen op de werkvloer. Zoek een mooi evenwicht. En wees niet lichtgeraakt bij een opmerking over je vrouw-zijn. Probeer gevat te antwoorden. Je krijgt gegarandeerd respect.

Coachingtip: observeer de normen binnen het bedrijf en gebruik ze voor je eigen profijt.

2. Deel de verantwoordelijkheid

Word je op een project gezet? Kijk of je bepaalde taken kan delegeren. En spreid de taken in de tijd. Een goede planning helpt!

Coachingtip: probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden. Ga te rade bij anderen die een gelijkaardig project begeleid hebben. Je wordt er wijzer van en bespaart op tijd, moeite, en - wie weet- budget.

3. Houd een professionele afstand

Natuurlijk mag je al iets delen. Maar weet dat je niet tussen een vriendenkliekje zit. Te veel info kan soms tegen je gebruikt worden. Stress thuis? Je mag het kort meegeven. En eventueel afspraken maken rond een tijdelijke werkverdeling. Benadruk zeker het tijdelijke aspect.

Coachingtip: let ook op wat je deelt via social media! The boss is watching you!

4. Gebruik je volledige naam

De tijdsgeest én bedrijfscultuur verandert, natuurlijk. En elkaar aanspreken met de voornaam komt almaar vaker voor. En toch. Is het binnen jouw bedrijf niet zo dat je mannelijke collega als Jos aangesproken wordt, maar als meneer Verhamme? Dan sta je erop dat dat bij jou ook zo is.

Coachingtip: Gebruik je volledige naam op je voicemail en je schriftelijke communicatie (ook je mail!). Scheelt al een slok op de borrel.

5. Denk ook aan jezelf

Het is een eigenschap die veel vrouwen hebben: meer aan anderen denken dan aan zichzelf. Je werk, je ouders, je kinderen, de school, de oudervereniging: allemaal verwachten ze iets van je.

Coachingtip: zorg dat je een leven hebt buiten je werk. Dan ga je er ook graag terug naartoe. Ga schilderen, joggen of volg die kookcursus die je al zo lang wou.

Deze praktische coachingtips vonden we in 'Nice girls don't get the corner office'. Een slim boek. Met slimme opmerkingen. En, ja, het is slim om het te lezen. Hebben we al gezegd dat 't je slim maakt? :-)