Wat is spiegelen en hoe kan het jouw relaties verbeteren?

Wat is spiegelen en hoe kan het jouw relaties verbeteren?

25/06/2019

Iedere heftige emotie die de ander bij je oproept, zegt iets over jou. Spiegelen is kijken naar jezelf op een manier waarbij jij je eigen verantwoordelijkheid neemt om je leven een andere wending te geven. Wie naar zichzelf kijkt, en de relatie met zichzelf herstelt, heeft de sleutel tot een liefdevolle relatie gevonden. 

​Klinkt goed, maar hoe moet je nu spiegelen?

Voordat je begint, moet je drie dingen weten:

  • hoe je de spiegel helder krijgt,
  • welke drie vragen je jezelf hoort te stellen
  • en dat je voor een groot stuk zelf verantwoordelijk bent voor je eigen pijn.

De spiegel helder krijgen

Allereerst moet je de ergernis definiëren. Hierbij omschrijf je best in één woord wat je dwarsligt en dus schets je best niet een volledige situatie, dat zou alleen olie op het vuur zijn.

Een ergernis spiegelen doe je door eerst specifiek vast te pinnen waar je je precies aan ergert.

Vervolgens stel je jezelf 3 relevante vragen, waardoor je beter inzicht verkrijgt over waarom het je dwarsligt of waar het is fout gelopen. Het is hierbij ook belangrijk dat je steeds blijft doorgraven zodat je alle onderliggende spiegels blootlegt.

Spiegelen in 3 vragen

Om te spiegelen moet je jezelf drie vragen, in de juiste volgorde, stellen.

Is het antwoord op de vraag nee, dan ga je voort naar de volgende vraag.

Antwoord je ja op de vraag, dan kun je de verantwoordelijkheid opnemen. Ga dan toch nog even voort naar de volgende vragen om te zien of er een onderliggende spiegel is.

Vraag 1: doe ik dat naar anderen?

Als je hierop ja antwoordt, dan kun je daar meteen verantwoordelijkheid voor nemen. Je kunt met andere woorden je relatie met die persoon verbeteren door zelf het gedrag niet meer te stellen.

Vraag 2: doe ik dat naar/ met/ tegen mezelf?

Is het antwoord hier ja, dan heb je de spiegel gevonden en kun je hiervoor verantwoordelijkheid nemen naar jezelf toe. Hoogstwaarschijnlijk projecteer je jouw ergernis naar diegene die hetzelfde gedrag stelt als jezelf. Door de verantwoordelijkheid terug naar jezelf te schuiven kun je veel beter communiceren met die ander.

Vraag 3: welk gevoel geeft de ergernis mij?

Kies één woord dat jouw gevoel het beste omschrijft of waarbij je een sensatie in je lichaam voelt. Met dit woord ga je terug naar vraag 1 en overloop je opnieuw alle vragen. Als je het woord gevonden hebt dan doe je de oefening nog eens opnieuw. Waarom nog eens? Omdat verschillende ergernissen tot dezelfde spiegel kunnen leiden maar dezelfde ergernis ook tot verschillende spiegels kan leiden.

Jouw pijn is jouw verantwoordelijkheid

Het klinkt kort door de bocht, maar zoals Patricia Van Lingen zo goed verwoordt in 'Wat Je Zegt Ben Je Zelf', gaat het vaak om blinde vlekken die je niet ziet van jezelf.

Je ergert je aan iets en dat voelt als zout in een wonde waarvan je eigenlijk niet meer wist dat die wonde er zat. Je hebt de wonde zelf onbewust bedekt met pleisters en wikkels. Maar de pijn komt af en toe toch naar boven.

Door te spiegelen ga je jezelf confronteren met je oude pijnpunten. Zo zal je ergernis zakken omdat je je beter bewust wordt van dit pijnstuk. 

Als je er bovendien in slaagt om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen pijn en die niet langer bij een ander legt, verdwijnt de ergernis volledig. Het raakt je niet meer, want de wonde is genezen. Je hebt de lading uit de situatie gehaald en de spanning is verdwenen.

Het nemen van je verantwoordelijkheid is absoluut van belang om verandering te realiseren. Neem je geen verantwoordelijkheid voor je eigen deel in de situatie, dan verandert er niks en blijven de ergernissen bestaan. Vaak worden ze zelfs nog erger! Door te spiegelen kun je de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen pijn.

Onthoud: wanneer je de juiste spiegel gevonden hebt dan ga je ook echt voelen aan je lichaam dat je kalmeert. Je kunt vervolgens ook veel liefdevoller communiceren.