Probeer mindfulness in de natuur met deze oefening

Probeer mindfulness in de natuur met deze oefening

26/04/2018

Je hoeft helemaal geen buitenmens te zijn om mindfulness te beoefenen in en met de natuur. Naar de hemel kijken, de wind op je wangen voelen of luisteren naar het gezang van een vogel in de tuin – dat kost geen extra tijd. Maar in die korte momenten kun je de gemoedsrust vinden die we allemaal zo hard nodig hebben. 

De natuur zelf is een heel belangrijke mindulnessleraar. Ze kan ons leren stil te zijn, sterk te zijn, met de stroom mee te bewegen, gewoon te zijn en te accepteren wat het leven ons aanreikt. Schud daarom je zintuigen wakker zodat je een en al aandacht bent voor de natuur. Op die manier kun je je er moeiteloos mee verbinden.

 

Met deze oefening ga je zelf aan de slag:

Ga op een zonovergoten zomerdag eens onder een boom liggen en kijk goed naar het bladerdek. Focus je bij het inademen op één blad en verleg je aandacht bij het uitademen naar een ander blad. Eén ademtocht, één blad. Laat je aandacht van het ene naar het andere blad stromen.

Misschien wil je geest zich met andere dingen bezighouden. Merk op waar hij heen gaat. Naar een dagdroom? Maakt hij zich zorgen? Is er een herinnering, Maakt hij plannen? Keer rustig terug naar het ademen met de bladeren.

 

“Rust nemen is niet hetzelfde als niets doen, en op een zomerse dag af en toe onder een boom in het gras gaan liggen en naar het gemurmel van water luisteren of kijken naar de wolken die onder een blauwe hemel voorbij glijden is zeker geen tijdverspilling.” – John Lubbock