Wabi-sabi: respect voor imperfectie maakt je leven mooier.

Wabi-sabi: respect voor imperfectie maakt je leven mooier.

23/09/2019

Niet alles kan perfect en groots zijn. En wat is wijzer dan dat te aanvaarden, te omarmen en er zelfs de schoonheid van in te zien. Welkom in de wereld van wabi-sabi.

Wat is wabi-sabi?

Wanneer haar Japanse moeder zei dat het leven niet altijd perfect kon zijn, vond de kleine Candice Kumai dat maar niks. ‘Maar naarmate ik ouder werd, ging ik haar standpunt meer waarderen,’ schrijft ze in haar boek ‘Kintsugi’. 

Het concept groeide in het na-oorlogse Japan van de 12de eeuw. De maatschappij bestond uit vergankelijkheid en kortstondigheid. De bevolking greep naar het pure, het eenvoudige en ging daar steeds meer de schoonheid in zien.

De esthetiek van de theeceremonie kreeg vorm. Simpel serviesgoed, aardkleuren, asymmetrische vormen, kortom alle vormen van imperfectie, kregen meer en meer aandacht en respect. 

Wabi-sabi in je leven

Anders zijn is schoonheid. Ook bij de mens. Of het nu gaat om een grijze haar, een rimpel of een krom been. Hoe je dit in je leven inpast? Op jouw eigen persoonlijke manier. Misschien helpen volgende tips je wel.

1. Oordeel niet langer. En accepteer.

Die eerste indruk die je hebt van een ander, misschien klopt die niet. Oordeel niet en besef dat iedereen een eigen innerlijke schoonheid bezit.

2. Vergeef.

Iedereen maakt wel eens fouten, dat maakt een mens… menselijk. Al is het niet altijd even gemakkelijk, en soms zelfs aartsmoeilijk: vergeef. Je wordt er zelf ook beter van.

3. Vergelijk niet.

Vind je eigen plekje, je eigen ding, je eigen sterktes. En stop met vergelijken. Heeft geen enkele zin.

4. Ga voor simpel.

Laat alle toeters en bellen eens los. En ga voor eenvoud. En waardeer wat je hebt.

5. Accepteer ook jezelf

Zoals gezegd, iedereen maakt wel eens een fout. Ook jij. Aanvaard dit, vergeef jezelf en accepteer dat je een mens bent. Een mooi mens.

6. Zie de schoonheid van wijsheid.

Wijsheid en mededogen is zoveel mooier dan geld of macht of een mooi huis. Mocht iedereen dat weten, dan was de wereld heel veel mooier.

Wabi-sabi in je interieur? Het kan! Naar de tips van de interieurstyliste.