Waarom we vaker lijstjes moeten maken

Waarom we vaker lijstjes moeten maken

24/05/2019

Heb jij ook soms dat vage, knagende gevoel dat je nog overweldigend veel dingen te doen hebt? Dat je op het punt staat het allemaal te vergeten? Of heb je een belangrijke beslissing te maken en kun je de knoop maar niet doorhakken? Lijstjes. Met één simpel woord heb je een oplossing voor al deze vragen. Het klinkt vanzelfsprekend en toch maken we allen veel te weinig lijstjes.

1. Orde in chaos brengen

Wanneer je hoofd vol zit met dingen die je nog moet doen, kan je snel stress krijgen uit schrik dat je iets vergeet. Daarom is het goed om terug te vallen op de ouderwetse takenlijst. Je maakt een lange lijst van alles wat je nog moet doen en begint bij de het meest dringende. Zo voel je jezelf beetje bij beetje en taak na taak, tot rust komen.

2. Ideeën bijhouden

Je kent het wel: je bedenkt een leuk idee, maar hebt niet direct de tijd om er verder op te brainstormen. Een paar uur later, wanneer je eindelijk weer wat tijd hebt, heb je geen flauw benul meer wat jouw briljant idee nu weer was. Eén gouden raad: lijstjes. Maakt niet uit of je het in je smartphone steekt of keurig in een notitieboekje schrijft, maak lijstjes met je goede ideeën.

3. Eindeloze bron van inspiratie

Dat laatste is niet alleen handig om je ideeën nooit meer te vergeten, het wint je ook veel tijd. Denk maar aan al die keren dat je eindelijk tijd had om aan iets creatiefs te beginnen, maar geen idee had wat te schilderen of tekenen. Als je een lijstje hebt met ideeën, dan hoef je er simpelweg eentje uit te kiezen en je kunt direct aan de slag gaan.

4. De knoop doorhakken

We hoeven het niet meer uit te leggen, maar pro en contralijstjes waarin je de voor- en nadelen van iets tegen elkaar opweegt, zijn altijd zeer effectief.

5. Jezelf opvrolijken

Maak een lijstje met 10 dingen om te doen, waarvan je weet dat die jou gelukkig maken. Alleen al het nadenken over wat je kunt schrijven, zal je humeur opvrolijken. Maar er is meer, vanaf je in een slechte stemming bent kun je het lijstje bekijken en je weet zo wat te doen om jezelf in een goed humeur te krijgen.

Wil je meer tips over hoe je creatief kunt blijven? ‘Keep Going’ van Austin Kleon staat boordevol inspirerende ideeën.