Vrouwencirkels: een goed idee?

Vrouwencirkels: een goed idee?

05/02/2019

Zorg je graag voor animo in een gemengde groep? Opper dan dat je lid wil worden van een vrouwencirkel. De reacties zullen minstens heel boeiend worden. Probeer maar eens!

In vrouwencirkels doen ze toch aan weven, breien en haken?

Of godbetert, aan kousen stoppen! Of wicca. Want het zijn toch vooral rare figuren die een vrouwencirkel vormen. Wedden dat je deze reacties moet aanhoren? Ah, misschien zijn de verkeerde ideeën die rond het verschijnsel hangen wel logisch te verklaren. Maar daarom niet correct.

In vrouwencirkels mag je even vrouw zijn

En dat is de enige correcte beschrijving. Je mag in een cirkel gewoon vrouw zijn, in alle openheid en vertrouwen. Elkaar steunen en groeien door ervaringen uit te wisselen, daar draait het om. In een veilige, geborgen omgeving. Voor het overige heeft elke cirkel zijn eigen aanpak.

Een goed idee?

Vind je zelf dat je onder vrouwen echt kan verzusteren? En heb je behoefte om samen met andere vrouwen balans te creëren tussen jezelf en de buitenwereld (o jee, mannen!)? Dan kan je het zeker proberen. De keuze is persoonlijk. Feit is dat onderwerpen als moederschap of, zeg maar, menstruatie en menopauze makkelijker onder sexegenoten besproken worden. En erkenning en tips kunnen versterkend werken. Voel je de behoefte? Dan is het zonder twijfel een goed idee om eens deel te nemen aan een cirkel.

Hoe kies je een cirkel?

Niet elke vrouw heeft op elk moment dezelfde nood aan omkadering. Gelukkig is het dan ook zo dat vrouwencirkels heel verschillend kunnen zijn. Er is variatie in frequentie van samenzijn en medezeggenschap over activiteiten, er zijn cirkels die heel actief zijn, terwijl andere vooral een contemplatieve aanpak hebben. Doe gewoon net zoals bij de sportclub: kies er eentje die jou ligt én misschien niet té ver weg. Wordt de stap om toch maar eens te gaan toch iets kleiner.

Martine Prenen (auteur Menopower): ‘Wat ik in de vrouwencirkel vond? Sisters!’