Vind je ikigai, het Japanse geheim voor een gelukkig leven

Vind je ikigai, het Japanse geheim voor een gelukkig leven

05/03/2018

Ikigai is het Japanse geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven. De sleutel? Een raison d’être hebben, iets wat de moeite waard is om voor te leven. Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai (of zelfs meerdere), ook al weten we dat nog niet. 

Natuurlijk is onze ‘bestaansreden’ niet in elke levensfase dezelfde, maar het is wel essentieel om in elke fase op de golflengte van ons ikigai te zitten. Hoe beter we erop afstemmen, hoe sterker het gevoel zal zijn dat ons leven zin heeft.

 

Met deze oefening breng je je leven in harmonie met je waarden en doelstellingen:

Waar ik van houd

Noteer alles wat in je opkomt waardoor je je goed en gelukkig voelt. Schrijf snel, zonder al te veel nadenken. Begin elke zin met “Ik voel me gelukkig als …”

 

 

Wat de wereld nodig heeft

Je omgeving is belangrijk. Schrijf daarom op wat anderen nodig hebben; niet alleen je vrienden en je familie, maar ook de wereld. Je kunt elke zin beginnen met “Mijn geliefde heeft nodig dat …” Noteer vervolgens “De wereld heeft het nodig dat …” of meer concreet: “Mijn collega’s hebben het nodig dat …” of: “De school van mijn kinderen heeft het nodig dat …”

Waarvoor ik betaald kan worden

Je moet ook in je levensonderhoud voorzien. Schrijf op waar je op dit moment je geld mee verdient, zonder te oordelen of het je gelukkig maakt of niet. Schrijf alleen “Nu verdien ik de kost met …” Noteer vervolgens andere mogelijk inkomensbronnen met  “In de toekomst zou ik graag mijn geld verdienen met …”

 

Waar ik goed in ben

Vaak blokkeer je je aspiraties omdat je denkt dat je er niet goed in bent of omdat iemand anders je dat liet geloven. Schrijf op wat je zelf denkt en begin met “Ik ben goed in …” en noteer vervolgens de vaardigheden die je zou kunnen ontwikkelen met de zin “In de toekomst kan ik goed worden in … als ik me voorbereid door …”

Het is de bedoeling dat de vier componenten in balans zijn. Elimineer onnodige zaken of onderneem nieuwe acties om je ikigai te laten openbloeien. Onderstreep bijvoorbeeld waar je de laatste tijd niet genoeg tijd aan besteedt maar dat wel zou willen. Maak een lijstje met drie concrete acties die je vanaf nu gaat ondernemen om die vergeten aspecten op te pakken.

Veel succes ermee!