Negatieve emoties? Goed zo!

Negatieve emoties? Goed zo!

10/10/2019

Altijd maar blij, vriendelijk en geduldig zijn: wij denken dat zelfs de Dalai Lama het niet volhoudt. En die is nochtans héél barmhartig. En behalve het feit dat het blijkbaar des mensen is, om eens een minder mooie emotie te laten blijken, zijn er ook voordelen aan elke negatieve emotie.

Afgunst

Een gezonde en gedoseerde portie afgunst kan ons doen groeien. Kan die collega net iets beter dan jezelf de franstalige klanten helpen? Wie weet wordt dit jouw trigger om de cursus terug op te pakken en jezelf te ontwikkelen.

Boosheid

Susan David, professor in de psychologie, illustreert het in haar boek ‘Emotionele flexibiliteit’ . Eén van haar cliënten had last van woede-aanvallen. Bleek dat zijn echtgenote véél te hoge verwachtingen had. De man leerde zijn grenzen stellen.

Sombere gevoelens

Uit onderzoek blijkt dat mensen die wat somberder zijn beter scoren op vragenlijsten en examens. En klanten die in een donkere bui een winkel bezoeken, merken veel meer details op in de inrichting. We worden er dus een beetje slimmer van :-)

Verdriet

Openlijke uitingen van verdriet zijn signalen dat er iets loos is. Beseffen dat je mag uiting geven aan deze gevoelens maakt je gelukkiger én legt de basis om aan de problemen te werken.

Uiteraard is elk gevoel en elke bron naar dit gevoel voor iedereen uniek. Loslaten, toelaten en omarmen: het zorgt voor meer emotionele flexibiliteit.