Mindfulness op z’n Fins

Mindfulness op z’n Fins

20/08/2018

Onderzoek toont aan dat in de natuur verblijven hetzelfde effect heeft als een antidepressivum. De natuur is een plek van rust. Daar is volop kostbare stilte en stopt het constante geraas van gedachten dat onze geest overspoelt. De natuur is als niets anders in staat om je contact te laten maken met het moment. De volgende mindfulnessoefeningen zijn ontwikkeld door de Finse Vereniging voor Natuurbehoud.

Ontspannen en waarnemen

Zoek een fijne plek om te stoppen, bij voorkeur een bos of berg, en neem de tijd om de omgeving goed te bekijken. Zie je iets wat over of om je hee vliegt, dat in de lucht zweeft of door het kreupelhout beweegt? Heb je een van de volgende dingen waargenomen: een vlieg, een blad, een paddenstoel, een vogel, een wolk, een vlinder? Voelde je de wind over je gezicht strijken? Of is nog iets ander je opgevallen?

 

Snuif diep de lucht op

Dingen die we ons het best herinneren, hangen vaak samen met een geur. Sluit je ogen en adem diep in. Laat je gedachten gaan over de associaties die worden opgeroepen. Welk gevoel geeft een bepaalde geur je? Waar doet die je aan denken? Neem de tijd om die herinnering helemaal terug naar de oorsprong te volgen.

 

Zoek jouw favoriete boom

Bedenk tegen wat voor soort boom je zou willen leunen om uit te rusten en je weer jong te voelen. Zoek een boom in de buurt en raak die aan. Wat voel je? Doe dat nu nog eens met gesloten ogen. Wat voel je nu?

 

Lees ook 'Probeer mindfulness in de natuur met deze oefening'.