Lessen voor een prrrfect leven

Lessen voor een prrrfect leven

08/08/2018

Als je zelf een kat in huis hebt, weet je dat katten heel zen leven. Ze kunnen urenlang door het raam staren, rekken zich minutenlang uit en weten bovendien perfect wat ze willen. Daarom is het advies: doe eens meer als een kat met deze lessen voor een mindful en prrrfect leven!

In het moment leven

Zoek een aangenaam plekje en zorg ervoor dat niemand je stoort. Kies iets uit waar je blik op valt, bijvoorbeeld een boom of een ander voorwerp. Ontspan en kijk naar het object, neem het in je op en laat je gedachten en observaties de vrije loop. Het geeft niet als je wordt afgeleid, want je kunt je daarna gewoon weer op het object richten. Merk bijzonderheden op, bijvoorbeeld of de bladeren van de boom bewegen. Betrek ook je andere zintuigen erbij: hoe zou het object aanvoelen of ruiken, maakt het geluid? Richt je aandacht vervolgens op jezelf: hoe voel jij je op dit moment? Haal adem en geniet!

Kneden

Als je bezorgd bent of de greep op de dingen dreigt te verliezen, doe dan wat blije katten doen en ga kneden! Masseer de palm van je hand vijf minuten met de duim van je andere hand, in cirkelvormige bewegingen. Richt al je aandacht op hoe dat voelt. Na een paar minuten neemt je stress af, voel je je relaxter en geestelijk alert – met andere woorden meer kat!

 

Kijk en leer

Eigenaren van katten kunnen rustig de tijd nemen om hun kat te bestuderen. Kijk vijf minuten hoe een kat mediteert en je bent je stress voor de rest van de dag kwijt.

 

Moed en katmatigheid

Als er iets is wat je écht graag wilt, volg dan het voorbeeld van de kat. Je hebt een flinke dosis moed en katmatigheid nodig en je moet er tot het uiterste voor gaan. Als het je niet meteen lukt, denk dan aan de uitdrukking: ‘vallen, opstaan en opnieuw proberen.’ Ook al bereik je je doel niet, je hebt er in elk geval je best voor gedaan en dat alleen al geeft een goed gevoel.

 

Denk terug

Als je op het punt staat op te geven, denk dan terug aan wat je in je leven al hebt bereikt. Duik je geschiedenis in en maak een lijstje. Noteer ook dingen als opgroeien, naar school gaan, werk vinden. Je hebt het doorzettingsvermogen gehad om je leven vorm te geven, maar de reis is nog niet ten einde! Wen eraan om terug te denken en blij te zijn met je successen. Gewoon elke avond een minuutje de dingen van die dag de revue laten passeren en je realiseren wat je voor elkaar hebt gekregen.

Een kattenslaapje doen

De meeste mensen hebben geen tijd om bijna zestien uur per dag te gaan liggen slapen zoals katten, maar toch kunnen we er een voorbeeld aan nemen. Wat ook al doe je maar één kattenslaapje per dag, je kikkert er altijd van op!