Kickstart voor jouw dag? Het juiste ochtendritueel

Kickstart voor jouw dag? Het juiste ochtendritueel

16/12/2019

Misschien doe jij al elke morgen een half uurtje yoga, ga je door het bos rennen of doe je 100 pushups. Misschien. Er is merkelijk meer kans dat jouw ochtend een rush is die je onbewust de dag binnenloodst.

Je dagelijkse ochtendgewoonte

Herken je dit? ‘s Morgens klauter je uit je warme bed, sleep je je lome lichaam naar de douche en je eet - alweer - onbewust een boterham met choco (die granola, zou die nog wel eetbaar zijn na al die maanden?)

Dan is het hoog tijd om je ochtend anders aan te pakken. Want dit, tja, het is een zekere gewoonte, maar de shwung van een echt ritueel ontbreekt en een heuse energieboost krijg je er niet van, natuurlijk.

Van gewoonte naar ritueel

Hét verschil tussen een gewoonte en een echt ritueel is de intentie. Bij een ritueel kies je er bewust voor om een betekenis te geven aan een vormgegeven patroon.

Hoe je dit invult én hoe lang je dit patroon maakt, heb je volledig zelf in handen. Misschien is het voor jou voldoende om onderweg naar de douche jezelf vrolijk te begroeten in de spiegel en heel oprecht je spiegelbeeld toeroepen: ‘Hey, schoonheid! Het wordt een prachtige dag, vandaag.’

Klinkt raar? Nou, kies dan gewoon iets anders. Zolang het patroon je energie en zin geeft, ben je op het goede pad.

Tip: kies op drukke dagen voor een light-versie van je ritueel. En maak uitgebreid tijd tijdens de vakanties of heerlijk lange weekends.

Op zoek naar jouw ritueel

Jouw perfecte ochtendritueel bevat 3 pijlers:
1. ontwaken (logisch)
2. verbinden (de zingeving van je ritueel)
3. groeien (niets maakt een mens gelukkiger).

Hoe jij best ontwaakt is al even persoonlijk als je ondergoed. Misschien lukt dit voor jou door heel actieve beweging (lopen, touwtjespringen, een wandeling met de hond), maar het kan evengoed door rustige yoga of door enkele ademhalingsoefeningen. Het doel is jouw energie te laten stromen.

Verbintenis zoeken met je eigen krachtige zelf is de volgende stap. Mediteren is hiervoor een krachtige tool, een lijntje schrijven in je dagboek is er een andere.
Tip: maak van dit moment een dagelijks moment van dankbaarheid. Het geeft je geest een echte boost.

Groeien of vooruitgang maken maakt een mens waarlijk gelukkig. Dit onderdeel maken van je ochtendritueel is echt wel slim. Hoe en op welk vlak je wil groeien is - ja, alweer - heel erg persoonlijk. Fysieke beterschap door lichamelijke bezigheid, professionele groei door te werken aan je zelfbewustzijn, persoonlijke groei door stil te staan bij wat jij belangrijk vindt: het kan allemaal.

Je ziet, een ochtendritueel pas je aan aan jezelf, aan het tijdstip en aan je verwachtingen. Meer weten? 'Morning Miracles' is een fijn boek dat je een maand lang inspireert met mooie woorden en prachtige beelden.