De boeddhistische levenslessen brengen je rust en wijsheid

De boeddhistische levenslessen brengen je rust en wijsheid

11/06/2018

Haemin Sunim is een boeddhistische monnik die uitgroeide tot een van de meest invloedrijke leermeesters van dit moment. Zijn woorden zijn tegelijk eenvoudig en diepgaand en helpen je om rust te vinden in je drukke leven. Neem even de tijd om ze te lezen en erbij stil te staan.

 

Wij kennen de wereld alleen door het venster van onze geest. Als onze geest luidruchtig is, is de wereld dat ook. En als onze geest vredig is, is de wereld dat ook. Kennis hebben van onze geest is net zo belangrijk als proberen de wereld te veranderen.

 

Probeer, als je een besluit neemt, te beoordelen hoeveel mensen ervan zullen profiteren. Als het alleen je ego tevredenstelt en veel anderen onnodig pijn doet, is het de verkeerde beslissing.

 

Muziek wordt mooi door de afstand tussen de noten. Een toespraak wordt goed door de juiste pauze tussen de woorden. We zouden af en toe adem moeten halen en de stilte tussen de geluiden waarnemen.

 

Als je een onaangenaam gevoel hebt, pak het dan niet vast om het van alle kanten te bekijken. Laat het met rust, zodat het kan stromen. De golf van emotie zal uit zichzelf terugwijken als je hem maar niet voedt door erbij stil te blijven staan.

 

De kunst van het onderhouden van een goede relatie kan vergeleken worden met bij een open haard zitten. Als we er te dicht bij zitten, krijgen we het te warm en kunnen we ons verbranden. Als we er te ver vandaan zitten, kunnen we de warmte niet voelen. Zo gaat het ook met relaties. Balans is het sleutelwoord.

Er zijn veel meer gewone uren in het leven dan ongewone. We staan in de rij bij de supermarkt. We zijn uren onderweg van en naar ons werk. We geven onze planten water en voeren onze huisdieren. Geluk betekent dat je een ogenblik van vreugde vindt in die gewone uren.

 

Wil je gelukkig zijn of wil je gelukkig lijken? Het maakt niet uit wat je volgens de buitenwereld moet doen om gelukkig te worden. Wees eerlijk tegen jezelf en ontdek wat jij echt wilt.

 

We doen van alles voor degene van wie we houden, maar soms is ‘er alleen maar zijn’ een teken van nog diepere liefde. Geef het geschenk van je volledige aanwezigheid.

 

Als je wilt dat je vriend aan je verjaardag denkt, denk dan eerst aan die van hem. Als je wilt dat je man je een massage geeft, geef hem er dan eerst een. Als je wilt dat je kinderen minder tv kijken, zet dan eerst zelf je tv uit. Wacht niet op alles waarvan je wilt dat het gebeurt. Doe eerst iets.

 

Een wrede ironie: de beloning voor iemand die hard werkt, is meer werk.

 

Liefde ontstaat natuurlijk en moeiteloos. Als je probeert van iemand te houden, wordt dat geen werkelijkheid voordat je ophoudt met proberen.