5 sleutels om je dromen te begrijpen

5 sleutels om je dromen te begrijpen

23/08/2019

Dromen zijn absurd, vreemd en surrealistisch. En soms heel erg eng. De fascinatie voor de betekenis van wat we dromen is heel oud. En ja, je kan van al dat raars wel wat van opsteken als je de juiste sleutels hebt.

Het ezelsbruggetje

Het perfecte ezelsbruggetje om net die sleutels nooit meer te vergeten, vinden we in ‘Dromen en nachtmerries.’ Dat lijstje van kernpunten ontwikkelde de auteur gedurende z’n lange ervaring in het werken rond dromen. 

D= Delen van jezelf
R= Raadsels
O = Ontwikkelingen
O = Overzicht
M = Meenemen in de dag

Jawel, D.R.O.O.M.! Makkelijk te onthouden, niet?

De 5 sleutels van D.R.O.O.M.

1. Delen van jezelf

Soms lijkt dit wat confronterend, maar alles wat je droomt, vertelt iets over jezelf. En dat begint bij de figuren die in je droom opduiken. 

Die houthakker die in het donkere bos in één haal tien bomen velt waardoor je weer een uitweg ziet? Inderdaad, jij bent ‘m. Je beseft dat je actie moet ondernemen. Yep, je innerlijke weten is in actie. 

2. Raadsels

Behalve de figuren, zijn symbolen en raadsels heel krachtige instrumenten in een droom. En die kan je oplossen met een combinatie van helder nadenken en invoelen, aldus de auteur. Stel je droomt over de zee. Dan kan die watermassa een symbool zijn. Hoe je het interpreteert? Je stelt jezelf 4 vragen.

  • Welke gedachtenassosicaties komen er in mij op?
  • Welke gevoelsassociaties komen en in mij op?
  • Welke taalassociaties ken ik?
  • Welke oer-associaties ken ik?

Of vervang door de ik-kom-van-Mars-methode. Makkelijk: je komt van Mars. Wat betekent die zee voor jou? Je hebt er namelijk nooit eerder één gezien.

3. Ontwikkelingen

Carl Jung, de echte, bedacht dat een droom min of meer dezelfde opbouw kent als een Grieks drama

introductie - opbouw - crisis - ​einde

Is dat belanrijk? Jawel. Door je droom in fases te onderscheiden, onderscheid je hoofd- van bijzaak. Ben je veel vergeten? Denk eens terug aan de crisis, het hoogtepunt. 

4.  Overzicht

Je las het hierboven: je dromen vertellen over jezelf. Wil je begrijpen waar je vorige nacht over droomde? Neem dan een stapje terug en link je droom aan je echte leven overdag. Want in je onderbewustzijn wordt alles wat je bewustzijn gewaar werd ‘s nachts door de mangel gehaald.

Tip: geef een titel aan je droom. ‘Wilde paarden’, ‘Weglopen’ of ‘Warme nachten’. Het kan je al veel verder helpen.

5. Meenemen

We kunnen hier heel veel over vertellen, maar eigenlijk komt het hier op neer: breng de boodschap die je meekrijgt in je droom ten uitvoer. Doe er iets mee. Eens je alles ontrafeld hebt, natuurlijk :-)