5 redenen waarom hoogsensitiviteit een kracht is

5 redenen waarom hoogsensitiviteit een kracht is

15/06/2019

Platgewalst. Overstemd. Overprikkeld. Lichtgeraakt. Uitgeput. Eenzaam. Verlegen. Overgevoelig. Het is al te makkelijk om hoogsensitiviteit af te schilderen als een negatieve karaktertrek. Er zijn minstens evenveel positieve eigenschappen waarmee je hooggevoelige mensen kunt omschrijven. Gevoeligheid is een kracht en hieronder schetsen we een aantal situaties waarin dat duidelijk wordt.

1. Opmerkzaam

De gevoeligheid van ieder dier en elk insect in de natuur zorgt ervoor dat ze kunnen overleven. De voelsprieten zorgen ervoor dat ze geluiden, licht en temperatuur registreren. Veranderingen kunnen levensbedreigend of van levensbelang zijn, het is dus goed om ze op tijd op te merken.

2. Muzikaal

Veel mensen zien dichters en acteurs als extra gevoelige mensen. Ze hebben een eigen vermogen om gevoelens uit te drukken in andere stemmingen en levens. Als kunstenaar of musicus kun je de gevoelens, de tonen en kleuren bespelen die anderen niet kennen of begrijpen.

3. Waakzaam

Als leraar of politieagent kun je de nuances zien en de mogelijkheden vinden waar niemand anders aan gedacht heeft.

4. Begripvol

Een topman in het bedrijfsleven kan de tendensen in de tijd begrijpen, of de sfeer op de werkvloer, en dit talent gebruiken om een betere baas tw worden voor zijn medewerkers.

5. Zorgzaam

De diepe liefde voor dieren en de natuur kan gekanaliseerd worden tot strijden voor milieubescherming en dierenwelzijn. Gevoeligheid en muzikaliteit kunnen jouw zesde zintuig zijn, jouw innerlijke kompas dat je een voordeel geeft en je gevoeligheid tot een verrijking maakt.

Als je meer wil weten over hoogsensitiviteit, lees dan zeker het boek ‘Hooggevoelig Geboren’ van Prinses Märtha Louise en Elisabeth Nordeng. Je ontdekt nog meer over de kracht van hooggevoeligheid.