Zo gaat je (klein)kind wel graag slapen

Zo gaat je (klein)kind wel graag slapen

11/01/2020

Daar gaan we weer: het is  al over bedtijd en die pagadder die in je living rondloopt krijg je maar niet in bed. Hoe pak je die overprikkelde uk nu best aan?

 

1. Stop de prikkels

Een gezond slaapritueel is van kindsbeen af een zoektocht. Voor de ene verloopt die al wat makkelijker dan voor de andere. Belangrijk is te beseffen dat de vele prikkels van overdag even moeten verwerkt worden. Pas dan kan de slaap komen. En dat geldt voor jong én oud.

2. Zoek een eigen ritueel

Tot rust komen is dus de essentie. Hiervoor kan je samen met je (klein)kind op zoek naar het prettigste ritueel. Knus tegen elkaar een boek lezen, samen yoga op het matje naast bed of gewoon een heel dikke knuffel en een zoen: de oplossing kan soms heel makkelijk gevonden worden.

3. Verhaaltjes vertellen

Herinner jij je het nog? Je moeder, opa of je grote zus die je een verhaaltje vertelde? Terwijl je lekker warm en knus indommelde? Nu is het jouw beurt. Kies je verhaaltjes slim. Zorg niet voor spanning, maar houd het bij een rustig verhaal. En laat je stem heel rustig klinken. En, als het even kan, zet heel zachtjes een meditatief muziekje op.

 

Een héél leuk boek bij het slapengaan is 'Slaapkoppie’. Marieke Van Ginneken werkt in de jeugdpsychiatrie en is moeder van 2.

‘Ik merkte thuis én op het werk dat slaapproblemen bij de kinderen lastig zijn voor het gezin. Veel ouders haddden nood aan handvaten om hun kinderen voor het slapen tot rust te laten komen.’

Vanuit haar ruime ervaring vulde ze een boek met prachtige voorleesverhalen die je (klein)kind zo tot rust brengen. Het werden echte slaapmeditaties. Wedden dat je er zelf ook slaperig van wordt? Ach, wat geeft het. Geeuw! Slaapwel!