Tips om te communiceren met je ex

Tips om te communiceren met je ex

20/11/2019

Dit blijft een moeilijke: op een constructieve manier omgaan met je ex. Zelfs als je ‘in vriendschap’ het hoofdstuk van deze relatie afgesloten hebt, heb je momenten waarop je die ex naar de maan wenst.

Makkelijkst is om elkaar volledig los te laten. Zodat je niet hoeft te communiceren. Kan er ook niks mislopen. Toch zijn er altijd wel omstandigheden waardoor contact nodig blijft. De verkoop van het huis, de verdeling van de inboedel en niet in het minst: de zorg rond de kinderen.

De eerste stap? Accepteer de situatie. Op dit moment, in deze omstandigheden, kan je nu eenmaal niet anders dan het bestaan van je vorige partner te erkennen. Begrip opbrengen voor de gevoelens van je ex is misschien net een stap te ver. Wat je wel kan, aldus relatietherapeut Gary Lundberg, is de gevoelens van de tegenpartij erkennen en valideren. Je ex is boos, dat is nu eenmaal een feit. Accepteer je dit, dan valt er een heuse last van je schouders.

Hebben jullie samen kinderen, dan is het een feit dat je ex-partner een belangrijke plaats zal blijven innemen in het leven van jullie kroost. En ook zij hebben er vooral baat bij als jullie op een verantwoordelijke manier communiceren. Hoe hard dat ook is. En ja, de ene keer zal dit wel beter lukken dan de andere. Geen nood. Houd vast aan de keren dat het je lukt.

Hoe je dit in godsnaam aanpakt? Een beetje geven en een beetje nemen, zo omschrijft Gary Lundberg het in ‘Problemen laten bij wie ze horen’. Is de alimentatie nog steeds niet betaald? Herinner je partner eraan op een duidelijke manier, zonder schelden. En roep niet in alle kwaadheid dat hij wel geld kan besteden aan etentjes met die ‘h**r’ van hem. Los je helemaal niks mee op. Blijft het duren? Zeg rustig dat je niet anders kan dan juridische stappen te ondernemen en doe dat dan ook.

Houd dezelfde werkwijze aan bij communicatie rond de omgangsregeling van je kinderen. En geef en neem ook hier een beetje. Is je ex even te laat om de kinderen op te halen? Maak er geen scheldtirade van. Geef je kids een warme knuffel en toon hen dat jij een warme, liefdevolle persoonlijkheid bent. Daar hebben zij nu echt meer nood aan dan aan opnieuw een twist.

En besef: er komt een tijd dat het beter gaat. Ooit. Vroeg of laat. Hoe onwaarschijnlijk het je nu misschien wel lijkt.