Praten lucht op!

Praten lucht op!

04/02/2020

Praten is de springplank naar je hart. Partnergesprekken zijn de smeerolie van je relatie. Als je wilt voorkomen dat het contact met je partner vervlakt, moet je regelmatig om de tafel gaan zitten. Nogal wat strubbelingen ontstaan als de communicatie stroef loopt doordat er te weinig wordt gepraat. 

 

Goed overleg betekent dat geen van beiden het voor het zeggen heeft. Om activiteiten op elkaar af te stemmen is goed overleg noodzakelijk. Daardoor raak je betrokken bij elkaar en leer je elkaar kennen. Begrip opbrengen voor elkaars regels is van belang om te voorkomen dat conflicten hierover verharden.

Gedeelde smart is halve smart. Gedeelde liefde is dubbele liefde. Er zijn veel alledaagse gebeurtenissen die het waard zijn om elkaar te vertellen. Samen activiteiten ondernemen leidt echter niet automatisch tot een intensivering van de relatie. Daarvoor is het nodig dat je je partner deelgenoot maakt van je leefwereld.

Zoek elkaar op, ook als je het moeilijk vindt. Een liefdesrelatie is niet slechts een geslaagde deal, vergelijkbaar met een koopovereenkomst. Jullie zijn geen zakelijke partners, maar delen ervaringen waar anderen geen weet van hebben. Een levendige relatie kent een eigen dynamiek. Als je de intentie hebt om naar elkaars verhaal te luisteren en er eerlijk en respectvol op durft reageren, ontwikkel je een sterke relatie.

Maak van de peper in je relatie geen pepperspray. Discussiëren scherpt je mening. Bij ieder meningsverschil is het belangrijk dat je openstaat voor het idee van je partner (en jij voor dat van hem). De input van je partner is een waardevolle aanvulling op je eigen manier van denken. In een volwassen relatie zoek je naar overeenkomsten, zodat een discussie een meerwaarde heeft.

Als woorden de brug zijn, zijn stiltes de pijlers. Leg je oor te luisteren. Luisteren is meer dan slechts je mond dichthouden. Een goede luisteraar is opmerkzaam en geeft signalen dat hij je hoort.

Woorden zijn net water, zonder sta je droog, bij te veel verdrink je. Afstandelijk en ingesleten taalgebruik schept afstand tussen jou en je partner. Op den duur zijn jullie vreemden voor elkaar, omdat jullie gewend zijn samen terughoudend te zijn. Het is daarom noodzakelijk om helder taalgebruik te stimuleren zonder het contact met je geliefde te verliezen. Alleen door duidelijk te verwoorden wat je voelt en bedoelt, verdiept de relatie zich.

Van ballonnetjes oplaten ga je vanzelf meer praten. Tijd voor elkaar maken is cruciaal. Als je dit onvoldoende doet, kan het niet anders dan dat je uiteindelijk van elkaar wegdrijft. Het is de kunst om van de beschikbare tijd qualitytime te maken.

 

 

Wil je hier graag meer over lezen?

Koop dan 'Praten Lucht' op van Angèle Nederlof en Sjaak Vane. De auteurs zijn relatietherapeuten en oprichters van www.relatietherapie-weekend.nl.

Ze zijn vijfendertig jaar bij elkaar en hebben voor dit boek mede geput uit eigen ervaringen.