Op zoek naar inspiratie voor de feestmaaltijd?

Op zoek naar inspiratie voor de feestmaaltijd?

18/12/2019

 

Gebraad en kroketjes? Lekker! En iedereen lust het. Hoewel, het vriendinnetje van je neefje eet veggie, tante Marie verkiest light en nonkel Gerard wordt op een schattige manier gelukkig van copieuze zesgangenmenu’s.

 

Genereus copieus genieten: Donna Hay

De stijl

Het hoort een beetje bij de feesten: eten tot je buik barstensvol lekkers zit. Net zoals tateren en eventueel wat kibbelen om het daarna met een glas bubbels weer bij te leggen.

Wat hier ook bij hoort: een aanzienlijk budget én héél veel tijd en zwoegen. Al kan je kiezen voor een cateraar dichtbij, die alles voor jou doet.

Is dit toch wel je ding? Dan sluit jij perfect aan bij de heerlijke keuken van Donna Hay. De dame in kwestie weet wat lekker eten is.

Serveertips

In haar 'Kerstboek' doet ze precies wat je verwacht: feestelijk koken voor de gezelligste etentjes met familie en vrienden.

- Van rokerig gegrilde garnalen en oesters met gember over met port en pistachenoten gevulde kip met kweepeerglazuur: de gerechten in deze keuken zijn lekker, rijk van smaak, een plezier om klaar te maken én - ook belangrijk - een feest voor het oog.
- Donna's aardappel-kruidenbroodkrans is niet alleen lekker, maar ineens ook een origineel feestelijk tafelstuk. Slim!

Vegan of veggie: Ellen Charlotte Marie

De stijl

Het lijkt alsof het eeuwen geleden is dat veggies (of nog erger, veganisten) als rare snoeshanen en wereldvreemde dromers aanzien werden. Nu heb je echt wel heel veel kans dat bij je eerstvolgende feest één of meerdere gasten veggie zullen zijn.
Ben je niet volledig op de hoogte van de eetgewoonten van de genodigden? Vraag zeker vooraf eens na. Niks zo vervelend als een toffe bende die zit te genieten terwijl één van de gasten enkel wat sla kan op zijn vork prikken.

En, wil je het op een fijne manier aanpakken? Kies dan niet gewoon voor een veggie burger ter vervanging van het vlees dat de anderen straks binnensmikkelen. Hoewel dit zal geapprecieerd worden, is het des te leuker als er een echt veggie gerecht voorzien is.

Zie je dit volledig zitten? Dan is foodie Ellen Charlotte Marie  (auteur van 'Everyday Vegan') jouw voorbeeld.

Serveertips

- Serveer bij het aperitief romige verse dips van kikkerwerwten, verrukkelijke vegan feto 'wings' met basilicumdip of een kruidenkaasje met toast.
- Een feestelijk gevulde pompoen met knoflook, quinoa, champignons en peer is zelfs mooi om te zien.
- En… serveer een romige chocolademousse met aquafaba als dessert. Drop de term 'aquafaba' en zelfs de vegans zullen je eeuwig dankbaar zijn. Of toch tot het volgende etentje. 

Sharing is caring: Benoit Dewitte

De stijl

Sharing is het toppunt van gezelligheid. En ideaal voor de feesten. Zet een gevarieerd aanbod op tafel en geniet van het gebabbel, een drankje en relax, want de meeste voorbereiding deed je vooraf. Kies je voor de klassieke tapas? Kan, natuurlijk. Lekker én het is even gezellig.

Ben je daarentegen wel te vinden voor extra speels, lekker, licht én trendy? Dan is sterrenchef Benoit Dewitte jouw inspiratiebron. Hij werkte een innovatieve menukaart uit voor Welkin & Meraki, dé high-end cateraar die wereldwijd vijfsterren gerechten levert aan o.a. bedrijven.

Serveertips

- Kies eens buiten je comfortzone. Skip de standaard hapjes en ga zoals Benoit Dewitte voor heerlijk origineel.
- Kies mooie kleine kommetjes of glaasjes en serveer soepjes bij de entree.
- Het pompoensoepje met kokosschuim, geroosterde zaden en citroengrasolie dat je vindt in ‘Sharing’ het boek van Benoit wordt een topper!
- Kerstballetjes in een kommetje zijn een must! Lamsballetjes met knolselder en bloemkool zijn een gegeerd gerechtje. Of maak heerlijk gekruide balletje met een frisse dip. O, maak het leuk en speel met de kleuren groen en rood!
- Ben jij een echte foodie? De beignets van prei met een emulsie van prei en dragon zijn super origineel.
- En wie weet waag jij je aan de gekonfijte eendenboutjes met een chutney van groene olijf. Je kan deze in je allermooiste kommetjes aan je gasten aanbieden.

Dek de tafel mooi, zet een laid-back muziekje op en eet gezellig mee. En geniet.