M zoekt V: contactadvertenties in de 19de eeuw

M zoekt V: contactadvertenties in de 19de eeuw

07/09/2018

Virtuoze pianogenieën (Beethoven en Chopin) werden aanbeden. De romans van Austen en de zussen Brontë deden menig meisje zwijmelen. De romantiek vierde duidelijk hoogtij eind jaren 1800. En de liefde, ah, de liefde… die deed mee. Ook in de kranten, waar de contactadvertenties hét medium werden om op zoek te gaan naar die ene.

 

Jonge dame in kersenrood maakte indruk op jongmensch met rossige knevel

Als een donderslag bij heldere hemel: zo kan liefde toeslaan. Zo ook bij deze jongeman die, daags nadat hij een mooie jongedame ontmoette op de wedrennen, volgende oproep lanceerde:

'De Jonge Dame, die op Donderdag 3 augustus in t kersrood, met strooien hoed en donker haar, vergezeld door eene slanke Jonge Dame en een Jongmensch, vermoedelijk haar broeder, de Wedrennen heeft bijgewoond, heeft een blijvenden indruk gemaakt op een Jongmensch met rossigen knevel. Dit Jongmensch verlangt zeer gaarne in kennis te komen met deze Jonge Dame.'

Nieuws van den Dag op 5 augustus 1882.

Heerlijk vooruitzicht...

O ja, ook toen werden al eens 'stoute afspraakjes' geregeld. Vermoedelijk is dit geen uitnodiging voor een kopje thee. Wat had je gedacht?

'U. U. Kom laatste. 16de. Haal mij niet af. Zet deur op kier. Brand geen licht in gang. Heerlijk vooruitzicht!'

Nieuws van den Dag op 30 juni 1894.

Onzedelijke bedoelingen?

Soms wordt een mens onbesuisd in de roes van verliefdheid. Of overmoedig... Benieuwd of deze jongeman gehoor heeft gegeven aan deze - nogal kwade - oproep.

'De persoon, die in den laatste tijd herhaaldelijk door overklimming bij nacht een Dame vruchteloos heeft zoeken BINNEN TE DRINGEN, blijkbaar met de laagste Onzedelijke Bedoelingen, en thans zijn doel door OMKOOPING DER DIENSTBODE zoekt te bereiken, wordt hierbij gewaarschuwd zijne pogingen te staken. Zullende bij herhaling zijn NAAM in dit Blad VOLUIT worden bekendgemaakt.'

Algemeen Handelsblad, 9 oktober 1865

Mark Traa (schrijver en redacteur bij Quest) verzamelde nog veel meer hartverscheurende en raadselachtige oproepen uit kranten van eind negentiende eeuw. 'Steeds blijf ik u beminnen' is een leuk hebbeding voor op jouw nachttafeltje.