Hoe je kind helpen bij verdriet

Hoe je kind helpen bij verdriet

19/03/2020

Veel ouders willen hun kind behoeden voor pijn en verdriet. Dat is een erg begrijpelijke reflex, maar helaas kun je niet vermijden dat kinderen en jongeren vroeg of laat met verlies worden geconfronteerd. De dood van een dierbare, een ernstige ziekte in de familie, een echtscheiding, een ingrijpende internationale gebeurtenis…  Het zijn allemaal momenten waarop een kind afscheid moet nemen van het bekende.

 

 

De wereld als dorp

Dit millennium wordt gekenmerkt door een revolutie van de geest en een transformatie van het hart. Nooit voordien is het zo duidelijk geweest dat alle bewoners van deze planeet zo met elkaar verbonden zijn en zo onderling afhankelijk zijn. De kinderen van nu zijn kinderen van deze wereld. Ze kunnen onmiddellijk communiceren met vrienden over de hele wereld. Regelmatig komen er berichten over onbegrijpelijke gebeurtenissen je woonkamer binnen via kranten, radio, televisie en sociale media. Je kunt kinderen van die berichtgeving proberen weg te houden, maar dat lukt niet. Ze horen de nieuwsberichten, vinden een krant op tafel, zien filmbeelden via sociale media.

Je kunt kinderen niet afschermen van gebeurtenissen die iedereen met ontzetting raken. Als je als volwassen mens schrik voelt opkomen om in een metro te stappen of een vliegtuig te nemen, hoe moeten de kinderen zich dan voelen? In gesprek gaan en in gesprek blijven met kinderen is een goede remedie om hun angst te verzachten. Geef kinderen en jongeren het gevoel dat ze bij je terechtkunnen als ze bang of angstig zijn. Zeg hun niet dat ze niet bang moeten of mogen zijn, want dan zullen ze hun angsten misschien niet meer uiten. Laat hen vertellen wat ze weten, waar ze mee zitten. Hun gevoelens erkennen en zeggen dat je begrijpt dat ze bang zijn, helpt meer dan die weg te duwen. Geef hen correcte informatie. Dat betekent niet dat je alle gruwelijke details moet beschrijven, maar geef wel eerlijke antwoorden op hun vragen, ook al gaat het om vreselijke gebeurtenissen. Dat wekt vertrouwen en in een onveilige situatie is kunnen vertrouwen op je omgeving zeer belangrijk en rustgevend.

Kinderen niet afschermen

Leg kinderen uit wat er is gebeurd en blijf bij de feitelijke informatie, zonder je te laten leiden door je eigen emotionele ontreddering. Adequaat informeren kan veel onrust wegnemen en versterkt ook de veerkracht. Vertel hun ook hoe erg het je raakt, en toon dat je emotioneel bent betrokken en aangeslagen, zonder je erin te verliezen. Neem al hun vragen ernstig. Laat ook duidelijk weten dat ze altijd bij je terechtkunnen met wat ze horen en met alles wat hen verontrust.

 

Verbondenheid, cohesie, sociale steun en solidariteit versterken de veerkracht van een gemeenschap. Verbinden is alleen maar mogelijk als je mensen niet in de steek laat. Help kinderen en jongeren om zo met verdriet om te gaan dat het hen niet isoleert en verbittert, maar verbindt.

Een boek over kinderen helpen bij verlies

Rouwexpert Manu Keirse maakte met zijn basisboek Kinderen helpen bij verlies - waarvan intussen meer dan 25.000 exemplaren hun weg vonden naar de lezer - verdriet en rouw bij kinderen bespreekbaar. In deze volledig nieuwe editie laat hij zien hoe je als ouder attent kunt zijn voor de pijn van je kind en waarom een open communicatie zo belangrijk is.