8 vragen die je je best stelt voor je een hond in huis neemt

8 vragen die je je best stelt voor je een hond in huis neemt

17/01/2020

Natuurlijk is een hond in huis halen een emotionele keuze. En toch denk je best twee (of zelfs acht) keer na vooraleer je de stap zet. Want elke hond verdient een goed voorbereid baasje.

1. Heb ik de tijd (en energie) voor een hond?

Neen, je viervoeter is er niet enkel in het weekend, als je zeeën van tijd hebt. Hij huppelt ook rond als jij 2 vergaderingen moet voorbereiden, je (klein)kinderen op tijd moet naar de muziekles brengen of dubbele shifts werken.
Pas op, deze factoren nemen niet weg dat je tijd kan nemen voor je hond. Stel jezelf wel de vraag of je dit écht wil en er de energie voor hebt.

2. Word ik een goede leider voor m'n hond?

Nestor, de malthezer (en bij uitbreiding alle honden) is vooral gebaat bij een geduldige en betrouwbare baas. Die heel consequent en duidelijk z’n grenzen stelt. Als Nestor vandaag op je schoot mag springen, verwacht dan niet dat hij het niet doet als je je mooiste hagelwitte jurk hebt aangetrokken voor die receptie straks.

3. Is mijn familie ook op te voeden?

Een pup (of nieuwe hond) in huis vraagt aanpassing van het hele gezin. Kinderen en kleinkinderen vinden het misschien héél erg leuk om met je hond te spelen. Houd er rekening mee dat niet elke hond hier gek op is. Houd je hond in de gaten, maar leer ook de kleintjes hoe ver ze mogen gaan. Enne, ook je man mag de hond niet tegen zich op laten springen. Je witte jurk, weet je wel?

4. Weet ik welk ras bij mij (en m’n gezin) past?

Laat je niet verleiden door een pup enkel te kiezen op zijn kleur en lieve oogjes. Neem lectuur door, vraag baasjes naar hun ervaringen, luister naar de goede raad van de (liefst erkende) fokker. Breng in kaart hoe vaak je hond zal alleen moeten thuis blijven en of je voldoende ruimte hebt om je jachthondje buiten te laten rondlopen. Elk ras is verschillend. En meer: elke hond binnen elk ras heeft een eigen karakter.

5. Heb ik zin en tijd om veel met m’n hond te oefenen?

De eerste pup die goed opgevoed, zindelijk en gehoorzaam is moet nog geboren worden. En wachten tot dit gebeurt, heeft geen zin. Jij als baasje zal ongetwijfeld uren en uren moeten oefenen met je hondje. Zindelijkheidstraining bij de jonge pup, leren zitten op bevel, niet tegen bezoekers opspringen, niet achter de kat aan rennen. Je hebt het door: je hebt een baby in huis. Die jouw opvoeding heel erg hard nodig heeft.

6. Kan ik overweg met vuile pootjes en vieze haren?

Heb je net het huis spik en span, komt die hond je keuken binnengerend. Natuurlijk nadat hij buiten lekker badderde in een modderpoel. Dit zal je vroeg of laat zien gebeuren. En een stofzuiger met extra zuigkracht haal je ook maar beter in huis. Je weze gewaarschuwd.

7. Heb ik het nodige budget?

Naast het budget dat je zal spenderen aan de aankoop van je nieuwe vriend, heb je nog veel meer kosten die je nu al een beetje kan inschatten. Lekkere brokjes, een stoere leiband en voor bepaalde rassen zelfs warme kleren: het kost je geld. De dierenarts zal ook wel regelmatig je hond moeten checken of een inspuiting geven. Money, money, money. Jawel!

8. Wat tijdens de vakantie?

Idealiter kies je voor een hondenvriendelijk verblijf en neem je Pluto gewoon mee op reis. Al moet je dan wel een gesocialiseerd dier in huis hebben. Geen enkele vakantieganger vindt het leuk als de buren een keffer meebrachten die hen de hele nacht wakker houdt. Is je hondje van de lastige soort? Kijk dan op tijd uit naar een oplossing: vrienden, familie of een hondenhotel brengen soelaas.

Proficiat aan de nieuwe ouders!

Heb je ruim de tijd genomen om alle voor- en nadelen naast elkaar op te lijsten? En heb je beslist om een hond in huis te halen? Welkom bij de weledele club van hondeneigenaren, dan. Je zal merken: de knikjes van andere hondeneigenaren tijdens het wandelen, de vraag hoe jij jouw hond aanpakt, hoe je hond heet en hoe oud hij is. Het zijn de vragen die gesteld worden aan... jawel kersverse ouders. Proficiat, dus.

En nog één goede raad: haal een goed opvoedboek in huis. Weet je er niet meteen eentje? In 'Fit dog' van dierenarts Joke Lannoo vind je echt alle info. En die is correct én duidelijk. De leuke foto's en handige opvoedtips zijn mooi meegenomen.