5 survivaltips bij samenwonen

5 survivaltips bij samenwonen

13/03/2020

Spannend! Eindelijk gaan jullie samenwonen. Het lijkt de meest logische stap. En je kan zo goed met elkaar overweg. Dit kan nooit mis gaan.

Survivaltip 1: spreek over geld!

Als je binnenkort gaat samenwonen, dan is dit hét moment om eens samen de financiën te bespreken. Want, hé, jullie knuffels, kussen en stomende seks zal de rekeningen niet betalen. En… je weet best vooraf dat je lief een big spender is. Of net elke week de bonnetjes uit het foldertje van de buurtsupermarkt aan het prikbord hangt.

Julien: ‘Spreek af of je een gemeenschappelijke rekening opent of elk apart, of een combinatie ervan. Geloof me, het voorkomt uren gekibbel.’

Survivaltip 2: koop nog geen meubels

Ze zijn dun gezaaid, de koppeltjes die echt over alles dezelfde smaak hebben. Heb je al eigen meubilair? Maak voor de start een toffe mix en match van jullie spullen. En evalueer mettertijd of je samen investeert in een lederen zitbank, een gebloemde fauteuil of een knusse schommelstoel. Behalve natuurlijk als je niks treffelijks hebt: haast je en rep je dan samen naar de meubelzaak.

Wessel: ‘Vrouwen moeten altijd een muur met fotolijstjes. Ik vind dat rommelig.’ Mariska: ‘Toen zijn familie en vrienden erbij kwamen, vond hij het wél leuk.’

Survivaltip 3: voorzie een eigen plekje

Dolverliefd kan je elkaar geen minuut missen. Je lief is nog maar pas de deur uit en dan stuurt hij je al een appje hoe hard hij naar je verlangt. Instant warmte voor je hart (en je lijf). Een slimme meid weet eigenlijk wel dat dit ooit anders zal zijn. Vroeg of laat heb je nood aan wat tijd voor jezelf. Voorzie dan ook een knus hoekje of een eigen hobbyruimte. Of geef je badkamer een update en houd bij een overdosis van je lief een afkickmoment in je eigen spa!

Elise: ‘Kaarsjes op de rand, zacht muziekje, een gezichtsmasker en de deur op slot. Dit is mijn moment!’

Survivaltip 4: maak tijd

Deze is voor na die eerste spannende maanden als alles nog nieuw is. Want voor je het weet laat je je opnieuw meeslepen in de rush van werk, hobby en vrienden. En vergeet je die toffe man (of vrouw) waarmee je nu je leven dag en nacht deelt. Tijd? Het is de lijm van een goede relatie.

Dirk De Wachter: ‘De liefde dreigt op te lossen in dadendrang,’ in het boek ‘Liefde’.

Survivaltip 5: laat je partner papa of mama zijn

Het is niet evident, de kinderen van je partner mee opnemen in het gezin. Hoewel je ze natuurlijk in je hart sluit. Anders heeft deze relatie al een dubbele handicap. Gun je partner tijd met zijn of haar kinderen. Misschien is dit hét moment om je terug te trekken op je eigen plekje?

Severine: ‘Lucas neemt opvoeding anders aan dan ik zou doen. Maar ik besef heel goed dat Iben al een mama heeft.’

Meer over samenwonen in ‘Samenwonen doe je zo!
Wijzer worden over de liefde? Lees ‘Liefde’, van Dirk De Wachter