Zo draag je zorg voor je hart

Zo draag je zorg voor je hart

06/03/2018

Ons hart is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. Heel wat ziektes houden verband met het hart en ze zijn ook een van de grootste doodsoorzaken. Gelukkig kun je zelf heel wat doen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Regelmatige lichaamsbeweging

Waar is het goed voor: lagere bloeddruk, minder bloedvetten, gewichtsverlies en daardoor ook een lager risico op diabetes.

Wat moet je (niet) doen: je hoeft jezelf niet urenlang af te beulen, elke vorm van lichaamsbeweging is aan te moedigen en zelfs gewoon wat meer staan dan zitten heeft al effect. 

Daarnaast is wandelen, fietsen, zwemmen, maar ook vrijen, tuinieren of poetsen een goed vorm van lichaamsbeweging. Het best combineer je een aantal activiteiten.

 

Niet roken

Waar is het goed voor: minder beschadiging en verkalking van de bloedvaten, minder risico op bloedstolling, lagere bloeddruk, meer zuurstof in je bloed, een frisse adem en een beter seksleven.

 

Matig alcoholgebruik

Waar is het goed voor: lager gehalte bloedvetten, lagere bloeddruk, overgewicht in de hand houden.

Wat moet je (niet) doen: drink hooguit een of twee glazen per dag.

 

Gematigd eten

Wat moet je (niet) doen: eet gevarieerd en niet te veel en denk eraan dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Geniet van je eten door traag te eten en drink veel water.

Koop zoveel mogelijk verse en onbewerkte voeding en eet zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Eet daarnaast zo weinig mogelijk slechte vetten.

Koolhydraten hoef je zeker niet te bannen, maar je overdrijft er ook best niet mee, zeker niet in combinatie met vet. En vergeet vooral niet dat zondigen af en toe mag!

 

Wist je trouwens dat …

Er een verschil is tussen vrouwenharten en mannenharten? Het hart van een vrouw is niet alleen kleiner, het slaan ook sneller en de kransslagaders zijn gevoeliger voor hormonen en stress. Sommige hartziekten zijn ook anders bij vrouwen: bij bijvoorbeeld slagaderverkalking zijn de vernauwingen meer verspreid waardoor ze minder ernstig zijn dan bij mannen.

Er meer vrouwen aan hartziekten sterven dan mannen? Ook de symptomen van een hartinfarct kunnen tussen beide geslachten verschillen. Mannen met een kransslagadervernauwing klagen over een drukkende pijn op de borst terwijl vrouwen eerder last hebben van vermoeidheid, kortademigheid of rugpijn.