Veggie soulfood voor gezellige avonden

Veggie soulfood voor gezellige avonden

17/12/2018

De koude, donkere dagen smeken om hartverwarmende gerechten. We kiezen voor gezond, makkelijk en met seizoensgroenten. En... geschikt voor feestjes.

Makkelijke pastaschotel

Pastaschotel met zoete groentensaus.

Dit heb je nodig

250 à 300g spelt- of glutenvrije pasta - 2 uien in halve maantjes - 1 el (geroosterde) sesamolie - snufje zeezout - 4 wortelen en 2 pastinaken in blokjes van 1 cm - 4 el kuzu (zetmeel van de kuzuplant - in de biowinkel) - 1 ½ el gembersap - 5 el sojasaus

Aan de slag

Kook de pasta zoals voorzien. Stoof intussen de ui in de sesamolie met een snufje zout. Plaats een deksel en roer regelmatig om. Voeg na 5 min de blokjes wortel en pastinaak toe. Laat nog 15 min stoven.Voeg daarna het water toe. Los de kuzu op in 8 el koud water en voeg bij de groenten. Dit zorgt voor de binding. Breng op smaak met het gembersap en de sojasaus. Serveer de pasta met de groentensaus.

Feestje? Voorzie een grote portie. De dag nadien kan dit als hapje in een retro kopje, plexi bol of op bamboe lepeltjes. 

Vooraf te maken voor een feestje

Pompoenlasagne met pesto én pompoensoep in één slag

Dit heb je nodig

3 pompoenen in grove stukken - 4 uien grof gesneden - 3 wortelen in blokjes van 0,5 cm -  1 bol knoflook horizontaal doorgesneden - 5 el olijfolie - 1 tl paprikapoeder - ½ tl kurkumapoeder - 3 kopjes rijstmelk - 2 tl gembersap - lasagnevellen - 4 el pesto -gemalen zwarte peper

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180°. Verspreid pompoen, ui, wortel en knoflook over 2 ovenschalen. Besprenkel met 4 el olijfolie, het zeezout, paprikapoeder en kurkuma. Meng goed. Rooster in de oven gedurende 30 à 45 min. Haal de schalen uit de oven en duw de geroosterde knoflook uit bij de groenten.

Eén ovenschotel laat je afkoelen. Daar maak je straks gewoon soep van!

De inhoud van de andere schaal mik je in een blender, samen met de rijstmelk en het gembersap. Mix glad. Doe 1 el olie in de schaal. Leg er een lasagnevel in. Daarna een laag van 1 cm pompoensaus. Herhaal en eindig met een lasagnevel. Bestrijk de bovenste laag rijkelijk met pesto. Zet ongeveer 30 min in de oven tot de lasagnevellen goed gaar zijn.

Mix de tweede schotel tot soep. Kruid goed af. Presenteer de soep met croutons. De lasagne komt op tafel met een fris slaatje, knapperig stokbrood en een goed glas wijn. Smakelijk!