Vegetariër, pescotariër of flexitariër? Voor elk wat wils!

Vegetariër, pescotariër of flexitariër? Voor elk wat wils!

19/03/2018

Wat doe je als kok als je tafelgasten andere smaken en gewoontes hebben? Terwijl de ene vegetarisch eet, wil de ander toch graag een stukje vlees of vis. Met deze recepten van Veerle De Brabanter uit 'De Flexikok' kun je een maaltijd op tafel zetten waar iederéén van kan genieten.

 

Courgette spaghetti

Ingrediënten: 2 courgettes – 1 komkommer – 1 rode ui – 2 zoete paprika’s – 4 tomaten – handvol rucola – olijfolie – handvol zonnebloempitten – 200 g feta

Droge kruiden: oregano – peper en zout – paprikapoeder

Snijd de courgettes en de komkommer met een spiraalsnijder in de lengte tot spaghetti (ze kunnen uiteraard ook met de hand fijngesneden worden). Verwijder de te zachte zaadlijst. Snijd de ui en de zoete paprika’s in fijne ringen en snijd de tomaten in blokjes.

Voeg alle ingrediënten samen met de rucola, oregano en peper en zout. Verhit de olijfolie in de pan en bak de zonnebloempitten. Strooi deze over de salade. Verkruimel de feta over de salade en strooi er wat paprikapoeder over.

Visliefhebbers kunnen de feta vervangen door gebakken gamba’s of scampi! Een perfecte match.

 

Aardappelschotel met rode curry en kokos

Ingrediënten: 8-10 geschilde aardappels – olijfolie – 4 tomaten – 4 preistengels – 4 dikke wortelen – 2 witte uien – 1 broccoli – kokosroom – 2 eetlepels rodecurrypasta – 2 eetlepels Griekse yoghurt – 1 ei

Verse kruiden: handvol tijm – 1 chilipeper – handvol bieslook

Droge kruiden: oregano – peper en zout

Kook je aardappels in licht gezouten water gaar. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit olijfolie in een pot. Snijd de tomaten, prei, wortelen en uien in stukken en verdeel de broccoli in kleine roosjes. Snijd ook de steel in stukjes. Voeg dit alles toe aan de olie en laat zachtjes stoven. Giet wat kokosroom over je groenten. Kruid met rodecurrypasta, verse tijm, oregano, versneden chilipeper (zaadjes verwijderd), peper en zout en laat zachtjes sudderen.

Maak ondertussen puree van je aardappels. Maak deze heerlijk zacht door wat Griekse yoghurt en een eitje toe te voegen. Versnipper wat bieslook in de puree. Neem een ovenschaal, vul met een laagje puree en bedek met groenten. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Voor de vleesliefhebbers kunt je wat gebakken kippengehak door je aardappels en groentjes roeren. Of liever gebakken lamskoteletjes... met deze combinaties scoor je zeker!

 

Pittige bloemkool met wilde rijst

Ingrediënten: 1 bloemkool – olijfolie – currypasta – water – 2 zoete paprika’s – 1 rode ui – 400 g wilde rijst – 2 handjes cashewnoten

Verse kruiden: koriander

Droge kruiden: peper en zout

Verdeel de bloemkool in hele kleine roosjes. Neem een grote wokpan, verhit de olie en voeg de bloemkoolroosjes toe. Schep er 1 à 2 lepels homemade currypasta onder en laat samen een tweetal minuten zachtjes stoven. Voeg een scheutje water toe zodat alles goed kan garen. Snijd de paprika’s en de rode ui met de mandoline en voeg toe aan de bloemkool. Giet er indien nodig nog een scheutje water bij, zodat het niet aanbrandt. Hoe lang je de bloemkool laat garen, hangt af van hoe krokant je ze wenst. Belangrijk is dat je regelmatig proeft!

Breng ondertussen water aan de kook en kook de rijst zoals vermeld op de verpakking. Zodra de rijst klaar is, meng je deze onder de groenten. Kruid alles met peper en wat zout. Hak de noten in kleine stukjes. Werk je gerechtje af met de fijngesneden cashewnootjes en wat korianderblaadjes.

Deze groenteschotel kun je combineren met witvis of een stukje kalfsvlees.

 

Zin in meer heerlijke recepten?

Veerle De Brabanter leerde in de keuken stap voor stap het brede smaakpalet van de 'vegan world' ontdekken en als moeder was ze aangenaam verrast door de rijke veggie- & vleescombinaties die ze haar gezin kon bieden. 

De Flexikok is een veelzijdig groenteboek voor flexitariërs waar variatie en plezier de hoofdtoon vormen. Het gaat om dagelijks genot waarbij ook vegans with loose morals welkom zijn: combinaties met vis en vlees behoren dus zeker ook tot het menu.