Ook dit is hyperventilatie

Ook dit is hyperventilatie

29/06/2018

Hyperventileren associëren de meesten onder ons met de accute aanval, waarbij iemand plots ‘overademt’. Terwijl het grootste deel van de patiënten lijdt aan de chronische vorm. Minder opvallend, maar daarom niet minder vervelend.

Onbekend, ook bij therapeuten

Een hevige druk op de borst, tintelingen, oorsuizingen, hartkloppingen,... de onzichtbare klachten bij chronische hyperventilatie (CHV) hebben een grote impact op de levenskwaliteit. Jammer genoeg worden ze ook vaak niet herkend, ook niet door hulpverleners. Een specialist terzake raadplegen kan een jarenlange zoektocht voorkomen.

 

Hypochonder? No way!

Hypochonder, of watje, zo worden die mensen die aan CHV lijden soms genoemd. Terwijl het net andersom is.
Belangrijke oorzaken van CHV zijn stress, voortdurende spanning en perfectionisme. Te vinden bij: doorzetters, harde werkers die niet willen plooien,... Stress of druk brengt het lichaam namelijk in een ‘alarmfase’. Snellere hartslag, anders ademhalen,... hoort daarbij. En daar is ook niks mis mee. Op voorwaarde dat er tijd is om te bekomen. En het lichaam terug in rust kan komen. Bij constante druk valt die rustfase weg.

Zo ontkracht je hyperventilatie

En hier ligt de voedingsbodem voor CHV. Trouwens, burn-out, CVS,... vinden hier ook een groeibasis. Om hyperventilatie te ontkrachten, bevrijd je jezelf van perfectionisme, chronische spanning en stress. Hoe je dit aanpakt onderzocht Chris Lenaerts, fysiotherapeute. Dagelijks begeleidt ze patiënten in haar praktijk. Haar ondervindingen pende ze neer in een doeltreffende, vlot en duidelijk geschreven handleiding.