Omgaan met angst na kanker

Omgaan met angst na kanker

09/09/2019

Je bent genezen. De opluchting kan niet groter zijn. De kanker is uit je lijf. En toch, de angst na kanker blijft vaak de kop opduiken.

 
  1. Besef dit: je bent niet alleen. Echt niet. Bang zijn dat kanker terugkeert komt heel vaak voor. Ook als de prognoses goed zijn. Het besef dat je lichaam niet onfeilbaar is kan heel hard aankomen.
  2. Weet dat de angst na verloop van tijd afneemt. Geeft jezelf tijd om alles te verwerken. Te vlug alles willen vergeten, lukt niet. Eigenlijk weet je het wel: forceren heeft geen zin.
  3. Probeer de angst positief te benaderen. Je kan de angst beetje bij beetje omkeren in oplettendheid. Praktisch gezien merk je het nu vlugger op als er iets mis is met je lichaam. Dat is goed.
  4. Spreek met jezelf af klachten dan ook serieus te nemen. Zijn ze urgent? Bel naar je behandelend arts of naar de huisarts. Zijn ze niet urgent? Houd bij hoe lang ze aanhouden. Blijven ze 1-2 weken aanhouden? Contacteer je arts. En bereid je gesprek goed voor, zodat je niet met meer onzekerheid achterblijft.
  5. Zorg voor jezelf. En praat over je angst. Met je familie of met vrienden. Lotgenoten kunnen heel veel troost bieden bij het ervaren van angst. Ook zij weten erover mee te praten. Of ga naar een professioneel hulpverlener, als dat voor jou beter is. Ze zijn ervoor.

 

Heb je de indruk dat je meer wil weten over hoe je met die angst kan omgaan?

Dan kan ‘Angst na kanker’ voor jou een praktisch instrument zijn om mee aan de slag te gaan.

Eén van de auteurs, psycholoog Jan Verhulst, kreeg zelf te maken met kanker. Aan de hand van herkenbare cases én wetenschappelijke uitleg, krijg je handvaten aangereikt om met je angst te leren omgaan.

Bevat

  • praktische tips rond gesprekken met je arts,
  • informatie over nuttige websites
  • en een heldere, wetenschappelijke uitleg hoe angst ontstaat.