En dan krijg je te horen: ‘Je hebt kanker’

En dan krijg je te horen: ‘Je hebt kanker’

18/10/2018

Ongeloof is heel vaak het eerste gevoel als je als patiënt de diagnose krijgt. ‘Kanker’. Pas dan komen de vragen. Heel veel vragen. Waarom? Wat nu? Wat zeg ik aan de kinderen? En op het werk?

De eerste schrik

Eerlijk is eerlijk. Horen dat je met een levensbedreigende ziekte te maken hebt, slaat hard in. En soms zal je je alleen voelen. Plots vallen tal van zekerheden weg. En toch: je staat er niet in je eentje voor. Vrienden, buren, familie: elk zal zijn stukje hulp bieden. Ook als geen groot sociaal netwerk hebt, mag je rekenen op hulp. Het onco-team in het ziekenhuis zal je met raad en daad bijstaan. Vraag gerust ook psychologische ondersteuning. Die is voorzien. Contact met lotgenoten kan ook heel veel steun bieden.

'Professionele hulp vragen is geen teken van zwakte.'

Hoe deel ik dit nieuws?

Het enige juiste antwoord: zoals jij het wil. Sabine Devos, auteur van Het K-boek had zelf twee maal kanker. Zij stelt het watervalsysteem voor. Het kan jou helpen de taak te verlichten om iedereen te verwittigen. Maak een lijstje van intimi aan wie je het persoonlijk wil vertellen. Vraag hen of zij het kunnen overbrengen aan een grotere kring vrienden of familie.

De info die je aan je baas zal meegeven zal ook anders zijn dan die aan je kinderen. Denk hier misschien even over na. Verbloem ook niks, ook niet tegenover je naasten. Maar, vooral, doe wat jouw hart je ingeeft.

‘Bespreek het met de verpleegkundigen. Zij kunnen je hierin adviseren.’

Wat staat mij te wachten?

Elke kanker is uniek. Want jij bent dat ook. Het K-woord zet je leven op zijn kop, schrijft Sabine De Vos. Loslaten van wat zo evident was, is niet simpel. Plots telt maar één zaak: hoe overwin ik dit? En daar heb je niet alle controle over.

Onthoud wel: niemand kan je dwingen, niemand kan voor jou beslissen hoe ver je moet gaan. Verzamel correcte info (ga niet rondscharrelen op het internet), vraag een extra opinie en bespreek alles. En focus op wat wel kan en wees blij met de dingen die ok zijn.

‘Krachtig door kanker. Maak daar je mantra van.

Sabine De Vos: ‘Er zijn twee zaken die je niet helemaal in de hand hebt: ziek worden en de behandelingen, die moet je ondergaan. Maar er zijn veel zaken waar je wél zelf de hand in hebt, zoals je voeding, anders gaan leven, positief denken, je manier om naar mensen, de wereld, jezelf en je toekomst te kijken.’

Sabine De Vos kreeg 2 keer de diagnose baarmoederhalskanker. In ‘Het K-boek’ bundelt ze heldere medische uitleg met antwoorden op die vele vragen tot een bron van kracht wanneer jij of een naaste met kanker geconfronteerd wordt.