De heerlijkste dips en spreads voor bij je brood

De heerlijkste dips en spreads voor bij je brood

12/06/2018

Altijd al zelf je broodbeleg of dips willen maken? Deze drie recepten zijn echte toppers.

 

 

Feta-paprika beleg

Ingrediënten: 1 zoete paprika – 1 rode ui – olijfolie – 200 g feta

Verse kruiden: 1 chilipeper – handvol basilicum – handvol bieslook

Droge kruiden: paprikapoeder – chilipoeder – zout en peper

Snijd de paprika en de rode ui in grove stukken. Verwijder het hoedje van de chilipeper en snijd hem middendoor, verwijder de zaadlijst en snijd hem in stukjes. Doe dit alles samen met de andere verse kruiden en een scheutje olijfolie in je blender. Voeg ook de feta en de droge kruiden toe. Mix alles tot een pasta.

Laat de pasta enkel uren opstijven in een afgesloten glazen potje in de koelkast. Deze pasta kan je maximaal 1 week bewaren in de koelkast in een goed afsluitbaar glazen potje.

 

 

Muntpesto

Ingrediënten: 100 g spinazie – handvol verse rucola (50 g) – handvol amandelen – ½ limoen – olijfolie

Verse kruiden: handvol verse munt – handvol bieslook

Droge kruiden: zout en peper

Voeg de spinazie, rucola, amandelen, munt en het bieslook samen met het sap van een halve limoen. Doe er zout en peper en voldoende olie bij en mix alles grondig in je blender. Je kunt ook gerust wat Parmezaanse kaas toevoegen aan je pesto.

Tip: Heerlijk als tapa of als spread bij brood. Of roerbak de pesto onder je pasta. Deze pesto kan je maximaal 5 dagen bewaren in de koelkast in een goed afsluitbaar glazen potje.

 

 

Zoete aardappelhummus

Ingrediënten: 2 zoete aardappels – 1 blik kikkererwten (240 g, uitgelekt) – 1 eetlepel tahin (gemaakt van sesamzaad, verkrijgbaar in de supermarkt) – olijfolie

Verse kruiden: handvol koriander – 1 à 2 teentjes knoflook

Droge kruiden: komijn – paprikapoeder – zout en peper

Schil en kook je zoete aardappels in gezouten water gaar. Voeg de kikkererwten, de zoete aardappels, verse en droge kruiden, de tahin en een scheutje olie samen in je blender en mix tot een glad beslag. Deze hummus kan je maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast in een goed afsluitbaar glazen potje.

Deze recepten komen uit het boek 'De flexikok'.