Broodje uit de Provence: pan bagnat niçoise

Broodje uit de Provence: pan bagnat niçoise

25/07/2019

Haal de rosé maar boven voor bij deze Zuid-Franse lekkernij. Super idee voor de picknick of voor een luie zonnige dag.

Dit heb je nodig:

Voor de pan bagnat:
20 ml extra vierge olijfolie - 2 el vers citroensap - 3 teentjes knoflook, geperst - fleur de sel - versgemalen zwarte peper - 4 tonijnsteaks 4 cm dik (115 à 140 g) - een handjevol sperziebonen - 1 bosje radijsjes - 150g ontpitte niçoise-olijven - een handvol sla-blaadjes - 4 middelgrote (oer)tomaten - 4 grote hardgekookte scharreleieren in partjes - 4 el gezouten kappertjes - een handvol verse basilicumblaadjes - 8 ronde Franse broodjes - een schaal waarin de tonijnsteaks naast elkaar kunnen liggen

Voor de ansjovisvinaigrette:
4 gezouten ansjovisfilets - 6 el extra vierge olijfolie - 2 el citroensap - versgemalen zwarte peper

Aan de slag:

Maak eerst de ansjovisvinaigrette

  • Week de filetjes 20 min in water.
  • Laat uitlekken.
  • Wrijf fijn in een vijzel.
  • Meng er olijfolie en citroensap door.
  • Voeg peper toe.

Aan het werk voor de pan bagnat

  • Meng in de schaal de olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout.
  • Wentel de tonijnsteaks door de marinade.
  • Laat 1 uur afgedekt marineren in de koelkast en keer intussen af en toe.
  • Blancheer intussen de sperziebonen.
  • Laat schrikken in koud water en laat uitlekken op een schone theedoek.
  • Snijd de radijsjes in plakjes.
  • Verhit een pan met dikke bodem op matig tot hoog vuur en leg de tonijnsteaks direct in de pan.
  • Schroei 2 min dicht.
  • Keer en herhaal.
  • Leg op een snijplank en snijd in plakjes.
  • Schep in een grote kom de sperziebonen, radijsjes en olijven om.
  • Sprenkel er de ansjovisviaigrette over.
  • Snijd de broodjes horizontaal door.
  • Besprenkel de binnenkant met wat olijfolie.
  • Beleg met slablaadjes, tomaten, tonijn, ei en boontjes.
  • Bestrooi met kappertjes, basilicum, peper en zout.
  • Dek af en serveer. Bon appétit!

Zin in een zuiders voorgerechtje? Ontdek hier de lekkerste zomerse meloensalade. Beide gerechtjes zijn van 'Het Franse kookatelier'.