6 basistips om gezond en budgetvriendelijk te koken

6 basistips om gezond en budgetvriendelijk te koken

12/10/2019

We worden elke dag opnieuw overstelpt door tips, recepten en goede raad. Door instanties, koks, buren, onderzoeksinstellingen en natuurlijk door onze zussen en vriendinnen. En toch zijn we met velen een stuk te zwaar, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Misschien is een basislijst niet zo’n slecht idee.

Tip 1: houd het puur

Deze raadgeving horen we meer en meer. Het vermijden van toegevoegde zoetstoffen, zout, bewaarmiddelen en kleurstoffen komt onze gezondheid alleen maar ten goede.

Tip 2: vermijd te veel vlees

Vegetariërs en veganisten beschouwen we niet langer als wereldvreemde hippies. Wat dat ook mag wezen. En hoewel radicaal het vlees schrappen niet hoeft, is wat minder vlees eten en meer groenten een leidraad door alle gezondheidsaanbevelingen.

Tip 3: volg de seizoenen

Elk seizoen en elke maand heeft zijn eigen toppers in groenten en fruit, maar ook in vlees en vis. Die producten smaken beter, zijn verser en dichtbij geproduceerd als je ze op de versmarkt haalt of bij de boer om de hoek. En… ze zijn ook veel goedkoper.

Tip 4: kies voor het echte levenselixir, water

Skip zoveel mogelijk gesuikerde dranken. Want voor je het weet heb je een enorm aantal calorieën binnen. O, alcohol is ook een boosdoener. Geniet ervan, met mate. Maar kies vooral dé enige echte natuurlijke dorstlesser: zuiver water. O, uit de kraan: gratis! :-)

Tip 5: vul je voorraadkast

Een slimme meid is goed voorbereid. Dat geldt ook in de keuken. :-) Haal basics in huis om vlug een gezonde maaltijd op tafel te kunnen toveren. Volkoren pasta, passata, tonijn in blik, eieren, … Geen tijd voor booschappen? Ga geen pizza of frietjes halen. Maar kook wat pasta, maak een pittige saus met je passata en kruimel er wat kaas over. Of bak een lekkere omelet met de eitjes uit de voorraadkast en wat verloren groentjes uit de ijskast. Voilà. Gezond, vlug én… goed voor de portemonnee.

Tip 6: kweek je eigen kruiden

Het is een streling voor het oog: een rij verse kruiden op de vensterbank van je keuken. Of in een hoekje in de tuin of op je terras. Verdiep je eens in wat kruiden allemaal bijbrengen aan je gezondheid. Kies gezonde plantjes bij een kweker en plant ze in volle grond. Je kan er jaren mee voort!

Meer over pure keuken? Pascale Naessens is een expert

Koken volgens de seizoenen? Rani De Coninck helpt je met een plan.