5 kruiden die jij in je keuken moet hebben.

5 kruiden die jij in je keuken moet hebben.

19/11/2018

Ze staan niet alleen leuk op de vensterbank van je keuken. Veel (verse) kruiden hebben een grotere invloed dan je denkt.

1. Geelwortel (en zwarte peper)

In de meeste keukenlades vind je dit gouden goedje terug onder de naam ‘kurkuma’. Het actieve ingrediënt curcumine is sterk ontstekingsremmend. Het zou beschermend werken tegen ziektes als reuma of zelfs kanker. In ‘Gelukseten’ haalt de auteur een studie aan die aantoont dat geelwortel heel effectief werkt tegen depressie. Combineer met zwarte peper. De piperine zou de werking van kurkuma met 200% versterken.

2. Peterselie

Eigenlijk is dit een schromelijk onderschat kruid. Peterselie werkt vochtafdrijvend, zit boordevol ijzer én vitamine C. En het kruid is super makkelijk te onderhouden. Wat licht en een geutje water én het plantje is tevreden.

3. Salie

Stoofschotels en sauzen kan je pimpen met dit groene kruid. Het werkt ontspannend én … het vermindert opvliegers in kracht én in aantal, aldus Martine Prenen in ‘Menopower’. Salieolie in je bad is heel relaxerend.

4. Gember

Deze vreemd gevormde wortelstok heeft een eigen smaak. En je lust het of je lust het niet. Toch wil je hem in je keuken. Gember werkt ontstekingsremmend, bevordert de spijsvertering en ondersteunt de psyche. Een beetje een wondermiddel dus.

5. Brandnetel

Jawel, hoor. De enige echte! Gebruik ‘m vers of gedroogd. Brandnetel is zeer rijk aan ijzer en mineralen. De bloedzuiverende werking is al langer gekend. Brandnetelthee, iemand?