3 x lekker met peer

3 x lekker met peer

22/08/2018

Ze liggen intussen verleidelijk te lonken in de versafdeling: de Belgische peren. Lekker, zomaar uit het vuistje! Je kan er ook origineler mee te werk: van ontbijt tot dessert.

Ontbijt: havermout met peer, kaneel en chocolade

Goed begonnen is half gewonnen. Daarom is dit ontbijt een echte aanrader. De havermout houdt je energiek tot de middag. En...peren en chocolade: een topcombi!

 

Ingrediënten voor 4 personen:
2 peren, geschild - 700 ml amandeldrink - 150g havermoutvlokken - 1 kl kaneel - 2 kl halfvolle boter - 1 el honing - 40g chocolade, in stukjes - 2 el pistachenoten, grof gehakt

Uit je keukenlade:
rasp - twee pannetjes - 4 kommetjes

Aan het werk

Rasp 1 peer grof en snijd de tweede in plakjes. Zet het pannetje op een middelhoog vuur en verwarm hierin de amandelmelk.

Voeg havermout, geraspte peer en kaneel toe. Breng aan de kook en laat verder op een lager vuurtje sudderen tot een papje. Je kan eventueel wat amandelmelk toevoegen.

Verhit de boter in het andere pannetje. Voeg de plakjes peer en de honing toe. Laat lichtjes karameliseren. schep regelmatig om.

Schep de nog warme havermout in de kommetjes. Werk af met plakjes peer, chocolade en de grof gehakte pistachenoten.

Bron: 365 dagen (WW Flex)

 

Lunch: pittig peren-mosterdsausje

In dit sausje om duimen en vingers af te likken verwerk je die laatste peertjes die nét iets te rijp geworden zijn. Ideaal bij een stukje vlees of vleesvervanger.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 overrijpe peren (+ eventueel één of twee extra) - sap van ½ citroen - 1 el suiker - 1 tot 2 dl appelsap - 2 el graanmosterd - 2 dl room

Uit je keukenlade:
kommetje geschikt voor de microgolf - mixer - de pan waarin je het vlees gebakken hebt 

Aan het werk

 

Schil de 2 peren en snijd ze in blokjes. Voeg citroensap en suiker toe.
Laat het mengsel ongeveer 5 minuten garen in de microgolfoven op 900 watt. (Je kan dit ook op een zacht vuurtje).

Mix tot moes. Giet het appelsap in de pan waarin je je vlees aangebakken hebt. Voeg de perenmoes én de graanmosterd toe. Laat even indikken. Voeg de room toe. Serveer.

Bron: Het restjeskookboek

Dessert: dadelpannenkoek met peer

 

Lekker zoet, voedzaam én geschikt voor sporters: wij vonden het ideale dessert! Je kan ze ook serveren als ontbijt voor een intensieve training.

 

Ingrediënten voor 4 personen:
4 peren - 1 el kokosolie - 1 tl bruine suiker - 4 grote dadels -100g zelfrijzend bakmeel - 1 ei - snufje zout - 250 ml amandelmelk - vloeibare margarine - 4 el magere Griekse yoghurt - poedersuiker

 

Uit je keukenlade:
ovenschaal - bakpapier  - zeef - garde - mixer - kommetje of diepe schaal

Aan het werk

Verwarm de oven tot 200° C. Halveer de peren en verwijder het klokhuis. Leg de peren met de bolle kant naar onderen in de bakplaat bekleed met bakpapier. Vet ze in met de olie en bestrooi met de bruine suiker. Bak 30 à 40 minuten tot de peren zacht zijn.

Ontpit intussen de dadels, laat 10 minuten weken in 100 ml warm water en laat uitlekken.

Zeef het bakmeel. Maak een kuiltje en breek het ei erin. Roer goed met de garde. Voeg zout bij en al roerend beetje bij beetje ook de melk. Voeg de dadels aan het beslag toe en mix met de staafmixer.

Bak de pannenkoeken in een hete pan met de vloeibare margarine. Serveer telkens 2 pannenkoeken met 2 halve peren. Garneer met de Griekse yoghurt en de poedersuiker.

Bron: Het ultieme sportkookboek