2 heerlijk zoete tussendoortjes zonder schuldgevoel

2 heerlijk zoete tussendoortjes zonder schuldgevoel

08/03/2018

Voel je je soms ook schuldig als je iets zoet eet? Met deze recepten hoeft dat niet! Ze zijn bereid met een minimale hoeveelheid aan suiker en vet en bevatten bananen en noten. 

 

Engelpannenkoekjes met ricotta

Voor 12-15 pannenkoeken

4 eieren, gescheiden – 4 el ricotta – 2 el gemalen amandelen – 2 el meel – 1 rijpe banaan, geprakt, 4 el hennepmelk (of melk naar keuze) – 1 tl kaneelpoeder – 1 tl vanille-extract – 1 tl bakpoeder – 1 tl ahornsiroop – snufje zeezoutblokken – olijfoliespray light

Klop de eiwitten in een schone kom tot zachte pieker. Vermeng alle overige ingrediënten, behalve de olijfolie, in een andere kom, inclusief de eidooiers. Voeg dan de geklopte eiwitten toe en schep ze er voorzichtig door om de luchtige structuur te behouden.

Verhit een ondiepe antiaanbakpan of een bakplaat en spuit er wat olijfolie op. Schep volle lepels van het beslag in de pan of op de plaat en spreid de hoopjes een beetje uit met de achterkant van een lepel (circa 8 cm doorsnede per pannenkoekje is goed). Draai de pannenkoekjes voorzichtig om zodra er blaasjes verschijnen en bak ook de andere kant tot ze goudbruin, maar vanbinnen nog een beetje zacht zijn. Haal de bannenkoekjes uit de pan en houd ze warm in de oven. Herhaal dit met de rest van het beslag.

Deze garneringen smaken verrukkelijk bij de engelpannenkoekjes:

  • Plakjes verse aardbei, muntblaadjes, wat extra ricotta en een scheutje ahornsiroop
  • Verse sinaasappelpartjes en bosbessen
  • Plakjes banaan en een mengsel van zaden

Gezondheidsweetje: een portie halfvolle ricotta levert 67 procent van de aanbevolen dagelijkse dosis calcium en dat is uitstekend voor je botten en je tanden. 

 

Walnoot-bananencake

Voor 1 cake

40 g zachte boter – 150 g volkorenmeel, plus extra voor bestuiven – 100 g dadelsuiker of lichtbruine basterdsuiker – 1 groot ei – 100 ml melk – 2 ½ tl bakpoeder – 2 tl koekkruiden – 2 rijpe bananen, grof geprakt – 30 g walnoten, gehakt – 30 g dadels, ontpit en gehakt

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een broodvorm van 450 g met bakpapier. Klop met een mixer de boter en de suiker tot een romig mengsel. Voeg het ei en de melk toe en klop opnieuw. Zeef het meel, het bakpoeder en de koekkruiden boven de kom en schep alles goed om met een metalen lepel. Voeg de bananen, de walnoten en de dadels toe en roer opnieuw.

Giet dit beslag in de vorm en zet deze 1 uur in de oven, of tot een in het midden gestoken mes er schoon uitkomt. Laat de cake even afkoelen in de vorm en eg hem dan op een rooster. Warm is hij het lekkerst.

Tip: als je vaak bakt, is het de moeite waard dadelsuiker te gebruiken als alternatief voor gewone suiker.

 

Gezondheidsweetje: bananen zijn een uitstekende bron van kalium, een mineraal dat een bloeddrukverlagende werking heeft en essentieel is voor een gezond hart.

 

Zin in meer heerlijke recepten?

Naarmate je ouder wordt is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Maar, met onze drukke levens is dit helaas niet altijd even gemakkelijk. Mimi Spencer en Sam Rice hebben de oplossing: De vitale keuken, een kookboek met meer dan 150 lekkere en gezonde gerechten met ingrediënten die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. 

Bij elk recept staat aangegeven waar het goed voor is, te denken aan bijvoorbeeld spijsvertering, bloedsuikerspiegel, een gezond hart en gezonde botten en gewrichten. Het is belangrijk om voedingstoffen binnen te krijgen door minder suiker te eten en juist meer goede vetten en koolhydraten.